Akinek földje van, ezért most nagy bírságot kaphat

agrarszektor.hu
Július 1-jétől növényvédelmi bírságot szabnak ki a hatóságok a földhasználókra, ha nem mentesítik területeiket a parlagfűtől. A bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések szerint a  földhasználó köteles az adott év június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). E kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, réteken, legelőkön, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és az építési területeken is.

A védekezési kötelezettség betartását a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzatok jegyzői és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályai (NTO) ellenőrzik. Amennyiben a földhasználó nem tesz eleget parlagfű-mentesítési és védekezési kötelezettségének, az illetékes NTO közérdekű védekezést rendel el, amelyet a hatóság által megbízott vállalkozók végeznek el. Erre nem kerül sor, amennyiben az ügyfél időközben maga tesz eleget kötelezettségének. A közérdekű védekezés elrendelésével kapcsolatban felmerült költségeket az ingatlan tulajdonosának vagy földhasználójának kell megfizetnie.

Bírság kiszabására kül- és belterületen az NTO jogosult. A növényvédelmi bírságot minden esetben ki kell szabnia a hatóságnak, nincs mérlegelési lehetősége. A bírság mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a felületi borítottság határozza meg. Amennyiben egy földhasználót 3 éven belül többször is bírsággal kell büntetni, akkor az ismételten kiszabott szankció mértéke már az irányadó bírságtétel másfélszerese. A növényvédelmi bírság mértéke a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén - a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően - 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Az esőzések kedveztek a növény fejlődésének
A parlagfű fejlődésében az elmúlt időszak csapadékosabb időjárása miatt erős fertőzési nyomás figyelhető meg - állapította meg a Nébih. A parlagfű fejlettsége jelenleg nagyon eltérő: a csírázó növények és a 80-100 centiméter magas egyedek egyaránt megtalálhatók. Néhány esetben már a virágbimbók kifejlődése is megtörtént, de általában a 10-80 centiméteres nagyság jellemző.

Július 1-től egészen a parlagfű szezon végéig üzemel a Parlagfű Bejelentő Rendszer, amelynek segítségével bárki online bejelentheti, ha fertőzött területet észlel - közölte a Nébih. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást is kap.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?