Alig várjuk már a fagyot! - Ilyennek látják az őszi vetéseket a gazdák

Agrárszektor
Az enyhe, esős november helyre tette az őszi vetéseket, a gyengén induló búza is szépen rendbe jött mostanra. A repce egy része már-már túlfejlett, pedig van, ahol már kétszer is rámentek regulátorral. A gazdák a hideget várják, remélve, hogy nem lesz extrém fagyos a tél.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK jelentése alapján az őszi búza vetése 952,9 ezer hektáron fejeződött be az országban, a repce pedig  310 ezer hektáron került a földbe. Augusztus közepétől október végéig az ország nagy részében száraz volt az időjárás, de nem annyira, mint tavaly. A repce jobb magágyat talált, mint a búza, amelyik megszenvedte a porba vetést, majd a hosszúra nyúlt, meleg őszben a rovarokkal és a gyomokkal is meggyűlt a gazdák baja - különösen a korai vetésekben.

Átlagos csapadékviszonyok, átlagos vetésidő

"Itt novemberben 70 mm eső esett, mostanra jó átlagos az október közepéig elvetett búza állapota" - mondja egy gazda Tolna megyében, ahol 8 tonnás átlagokhoz szoktak. Az őcsényi termelő szerint sem a gyomok, sem a rovarok nem okoztak különösebb gondot ebben a kultúrában. Az ország más részeiben mindkét növényvédelmi problémát kezelni kellett. Fejér megyében október 10-ig végeztek a vetéssel. Ekkor még volt elég nedvesség a talajban az egyenletes keléshez, a táblák állapota pedig tovább szépült a novemberi esőkben. Itt sem volt gond a kabócákkal, levéltetvekkel. A gyomok ellen is csak azokban a táblákban indították be a permetezőgépet, amelyekről tudták, hogy tavasszal nem lehet rájuk menni idejében. A repcevetőmag csávázott volt, a táblák nagy részében nem is volt szükség rovarok elleni védekezésre:

Egy táblában kellett permeteznünk a bolhák miatt, egy másikban pedig már nem tudtunk mit kezdeni a répalégylárvával, befúrta magát. Egyszer regulátorztunk, most jó közepesnek értékelem az állományt."

Nedves térségekben, korán vetve

A Vas megyei Sárváron sokkal korábban, már szeptember 30-án elkezdték a fajtabúza vetését, amelyik szépen, egyenletesen kelt. A korai vetés előnye a kellően nedves talaj, hátránya a károsítókkal való küzdelem volt.

A kabócák nagy tömegben jelentek meg a táblákban, és a gyomok is megerősödtek novemberre, mindkettő ellen permetezni kellett. November 25-ig 120 mm csapadékot kaptunk, miközben a növények fejlődése sem állt le, ezért két eső között kellett elvégezni a herbicid kiszórását.

Az enyhe és nedves időjárás előnye, hogy mostanra a búza is kitűnő állapotba került" - örvend a sárvári gazdálkodó. Az esők miatt a szántást nem sikerült befejezniük minden táblában, másrészt a repce regulátorázásával sem tudtak végezni: nem volt erre három egymást követő esőmentes nap a térségben.

A repceállomány kétharmadát nem tudtuk regulátorozni, ezeket most túlfejlettnek látom. Abban bízok, hogy egyre ritkább a kemény tél Magyarországon, ezt a hidridet pedig fómarezisztensnek mondják. Csak nem lesz baj ..."

 - reménykedik a Vas megyei gazda, aki idén 3 tonnát takarított be repcéből, bár ennél is többet várt. Az ősziekből bíborherét vetett még augusztus 20. körül, ettől tisztítva 6-800 kg magot vár. Úgy gondolja, hogy a gazdatársak előbb-utóbb ráébrednek, hogy a mustár-olajretek párossal többet ártanak maguknak, mint használnak, és tovább nő az érdeklődés a pillangós zöldítő keverékek iránt.


Borsod  megyében hasonló a helyzet, itt is a szeptember végi vetés mellett tették le a garast, és hasonlóan bőséges égi áldásban részesültek. Az edelényi gazdaságban mostanra erősen bokrosodott a búza, de mire idáig eljutottak, a gyomok és a rovarok ellen is védekezni kellett, szerencsére csak egyszer. A repce viszont olyannyira megszaladt, hogy az állomány kétharmadát kétszer is regulátorozták, a többi is csak az eső miatt maradt ki a kezelésből. Csávószert nem kapott a vetőmag, a rovarkártevők ellen így háromszori védekezésre volt szükség.

A repce most talán már több is, mint tökéletes, már alig várjuk, hogy jöjjön rá a hideg."

Később vetve

Bácsborsódon kényszerűségből alakult úgy, hogy egy átvett cukorrépaföldön október 26-án kezték el a búzavetést.

Nagy szerencsénk, hogy az esők előtt végeztünk, és azóta remekül alakul az idő. Látszik a búzán a pár hét lemaradás, de összességében elégedett vagyok vele, és megspóroltam az őszi kezeléseket."

- mondja a gazdálkodó. A korán elvetett árpa- és az október elején vetett durumtáblák viszont rovar- és gyomirtót is kaptak, és azóta már a gyomok második hulláma kel. Maguk a növények kifejezetten szépek, de a Bács-Kiskun megyei gazdaságban már nagyon várják a hideget. A repce egyszeri regulátorozásban részesült, most már a  túlfejlettség határán áll. A csávázott állományt a gyomirtással és a gombaölőzéssel egy menetben inszekticiddel is kezelték, de inkább csak megszokásból, mint muszájból: látszólag nem volt nagy a rovarnyomás.

Mégis akad egy táblánk, ahol a csávázás és a kétszeri permetezés ellenére is beette magát a repce gyökerébe a kis káposztalégy nyüve. 4 tonnás terméshez szoktunk, ez szokott lenni a legjobb kultúránk, tényleg bosszant a dolog..."

Képek forrása: .gettyimages.com

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03