2020. június 3. szerda Klotild

Hírek - Növény

Bámulatos kísérlet: az első növény, ami csírázni kezdett a Holdon

Képet küldött a Földre Chang’e-4 leszálló egység. A belsejében elhelyezett kis dobozkában csírázni kezdett a gyapotmag. A többi növény egyelőre nem hajlandó erre. Ez az első eset, hogy a Holdon indított az emberiség növénytermesztési kísérletet.
 
 

Január 3-án nemcsak elször landolt ember alkotta gép a Hold túlsó oldalán, de rögtön olyan kísérletbe is kezdett, amire eddig nem volt példa - számol be a The Guardian. A Hold csekélyebb tömegvonzása is elegendő ahhoz, hogy a felszínére vitt, vízzel és tápanyaggal ellátott növénykék magjai a "helyes irányban" fejlesszenek gyököcskét és hajtást. Adódott tehát a remek alkalom, hogy a kínaiak ne csak az űrhajózás, hanem az idegen bolygók meghódításához szükséges biológia terén is egy nagy lépést tegyenek előre.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A nemzetközi űrbázis fedélzetén már az 1940-es évek óta (!) folynak olyan kísérletek, amelyek a különböző növényfajok növekedését tesztelik mikrogravitációs környezetben.

Kiderült, hogy a növények a gravitáció legkisebb jelenlétére, például Föld körüli pályán, képesek a megfelő irányban növekedni és helyes anyagcsere-áramlást folytatni.

Azt is megvizsgálták, hogy a világűrben jellemző erőteljes sugárterhelés hogyan hat a magok génállományára. 1971-ben 500 fafaj magjait utaztatták az Apolló-14 fedélzetén, majd elvetették a Földön. Bebizonyosodott, hogy a kontrollhoz képest semmilyen fejlődési rendellenességet nem szenvedtek a világűrben. Magán a Holdon azonban még nem folyt ilyen jellegű vizsgálat, hiszen az égitest hosszú évtizedekre kiesett a landolási célpontok közül.

Gyapotcsíra a Holdon

A kínai Holdistennőről elnevezett Chang’e-4 belsejében egy aprócska "bioszférát" helyeztek el. A 18 cm-es, vödörszerű tartály levegőt, vizet és talajt tartalmaz, benne vetőmagokkal: gyapottal, a káposztafélék családjába tartozó lúdfűvel és burgonyamaggal. Egyéb élőlények is vannak benne, mint a gyümölcslégy tojásai és élesztőgombák. Nos, a Földre érkező képek alapján eddig csak a gyapot magja csírázott ki, a többi élőlény még várat magára. A landoló egységnek természetesen egyéb feladatai is vannak a Holdon, a sugárzás mérésétől kezdve a szél és a holdfelszín megfigyeléséig.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu