Belvíz keseríti a magyar gazdák életét: komoly probléma ütötte fel a fejét a földeken

Belvíz keseríti a magyar gazdák életét: komoly probléma ütötte fel a fejét a földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét végétől szárazabbra fordult időjárásunk, és a következő 6-8 nap sem ígér jelentősebb csapadékot. Így, főleg az Alföldön nagy területet borító belvíz kiterjedésének csökkenésére lehet számítani. Bár az elmúlt napokban -20 fokos hidegek is előfordultak, az őszi vetéseket károsító fagy nem fordult elő.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt egy hét során az évszak eddigi leghidegebb időszakán vagyunk túl - írja a met.hu. A sarkvidéki eredetű léghullám múlt csütörtökön zúdult be hazánkba, a déli országrészben 24 óra alatt 15 Celsius fokos lehűlést és főleg keleten sokfelé havazást okozva. Nem alakult ki az egész országban összefüggő hóréteg, de keleten nagy területen 5-10 cm is hullott. A hét végére nyugalomba jutott a hideg levegő, így a hóval fedett területeken komoly mínuszok alakultak ki: a minimum hőmérsékletek sokfelé -15 fok közelébe csökkentek, de az Északi-középhegység északi oldalán -20 fok alatti értékek is előfordultak. A nagy hideg nem bizonyult tartósnak, hiszen 17-én a Dunántúlon már újra +10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Péntektől kezdődően egy a korábbiaknál szárazabb időszak következett, az enyhüléssel többnyire kisebb csapadék (hó, ónos eső, eső) fordult elő, csak északkeleten hullott 5 mm-t meghaladó mennyiség az elmúlt öt napon. A csapadék nem is hiányzik, hiszen az elmúlt 30 nap során, főleg északkeleten hullott jóval több az átlagtól. A talaj fölső egy méteres rétege országszerte teljesen feltöltődött nedvességgel, sőt sokfelé áll a víz a földeken. Főleg az Alföldön vannak nagy területen belvizes részek, a Tiszán és mellékfolyóin pedig jelentős árhullám vonult vagy vonul le éppen. A hóval borított északkeleti részeken nem alakult ki számottevő talajfagy a hó szigetelő hatása miatt, míg a Sopron-Kecskemét-Szeged vonal széles sávjában a talaj 5-10 cm-es rétege fagyott meg.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek, a csapadékos október miatt későn vetett búza állományok fejletlenebbek kissé. A vetéseket károsító fagy nem alakult ki az elmúlt hideghullám során sem. Az Alföldön és északkeleten a belvíz jelenthet problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt bírja a vízborítást, 5 fok fölött azonban már csak mintegy három hétig. A következő napokban várható száraz időjárás során csökken majd a vízborítás kiterjedése, ezzel együtt nagy területen igen enyhe idő valószínű.

A folytatásban a magasabb légrétegekben egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk egy anticiklon áramlási rendszerében. Bár péntek estétől szombat délelőttig még lehet kisebb csapadék, jövő csütörtökig számottevő mennyiség már nem várható. A belvizes területek kiterjedése így lassan csökkenni fog. A magasban érkező meleg levegő hatására és a jelentősebb szél hiánya miatt erősödik majd a ködhajlam. Ahol nem alakul ki éjjel köd, vagy délelőtt gyorsan föloszlik, ott 10-15 fokig is emelkedhet majd a hőmérséklet, míg a tartósabban ködös, borús tájakon, melyre elsősorban északkeleten van nagyobb esély, csak 5 fok körül marad a nappali felmelegedés. Gyenge fagyok előfordulnak majd, de komolyabb éjszakai lehűlés nem várható. Az enyhe időben a hó északkeleten is elolvad, ezért arrafelé a belvizes területek nagysága átmenetileg még nőni fog. A nappalok gyorsan hosszabbodnak, a következő egy hét során újabb 24 perccel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?