2019. június 26. szerda János, Pál

Hírek - Növény

Brutális a csapadékhiány az országban: még 10 napig biztos, hogy nem fog esni

A következő 8-10 nap során sincs kilátásban komolyabb csapadék, ami azt jelenti, hogy tovább folytatódik az aszályos idő Magyarországon. A talaj az ország nagy részén száraz vagy egyenesen csontszáraz, így a repce és az őszi kalászosok is sokfelé sínylődnek.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az előző héten csak hétfőn volt csapadék az országban, és mindössze a Tisza-tótól keletre egy keskeny sávban, illetve elszórtan a Dunántúlon esett az eső minimális mennyiségben, így az elmúlt napokban tovább nőtt a csapadékhiány. Legutóbb szeptember 23 és 25 között esett számottevő mennyiségű csapadék délnyugaton és északkeleten (15-20 milliméter), előtte pedig augusztus végén - szeptember elején a Dunántúlon 50-100 milliméter. Magyarország jelentős részén ugyanakkor július vége óta alig esett, így a talaj országszerte egyre szárazabb. Míg délnyugaton és északkeleten a talaj felső 20 centiméteres rétege kisebb körzetekben tartalmaz nedvességet, addig főleg a mélyebb rétegekben és elsősorban a Balatontól keletre eső országrészben már kritikus a nedvességhiány. Sokfelé 150 milliméter körüli csapadékmennyiség hiányzik a talajból a felső 1 méteres talajrétegben. A legrosszabb a helyzet Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint Pest megye délkeleti, Heves és Borsod megye déli, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar nyugati részein. A hőmérséklet jóval az átlag fölött alakult az előző héten, a hűvös reggeleket 20, 25 fok közötti maximumok követték - írja a met.hu. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A szeptember eleji esők előtt vetett repce általában jól fejlődött és jellemzően 6-8 leveles fenológiai fázisban van, de a szárazság ezeket az állományokat is egyre jobban megviseli. Az esőt követően történt vetéseken nagy területen hiányos a kelés, és vontatott a növényfejlődés a szárazság miatt, sokfelé pedig kritikus a helyzet (elsősorban az Alföld középső területein). Zajlik az őszi búza vetése és az azt megelőző talajelőkészítés, de a száraz talajban nehéz, vagy nem is lehet jó magágyat készíteni, a csontszáraz, rögös, poros talajban pedig egyáltalán nem vagy csak nehezen indul a kelés. A még kint lévő kukorica betakarítására és a szőlő szüretére ugyanakkor kedvező a száraz, meleg időjárás.

Péntekig nem sok változás várható az ország időjárásában, marad az átlagosnál jóval melegebb, nagyrészt napos, csapadékmentes idő. Szombaton egy gyenge hidegfront érkezése valószínű, és mivel észak felől érkezik, így csak kevés esőt hoz. A hét végétől mintegy 5 fokot csökken majd a hőmérséklet, a jövő hét közepén pedig további jelentős lehűlés jöhet, komolyabb csapadék viszont egyelőre akkor sem látszik. Az október döntő része valószínűleg már ilyen aszályosan fog eltelni, és nagyon sok fog múlni a novemberi időjáráson, illetve az akkori csapadékon, hogy az őszi vetéseknek lesz-e ideje kellően megerősödni a keményebb fagyok beálltáig.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu