2021. június 23. szerda Zoltán

Hírek - Növény

Brutális sebességgel nőnek a gyomok

Végig meleg időre számíthatunk a héten, 20 fok körüli csúcsértékekkel. A vegetáció fejlődése is felgyorsul majd a jó idő hatására, ami a gyümölcsfák virágzásának felgyorsulását eredményezi majd. Ugyanakkor a talaj nedvességtartalma és a meleg a gyomok fejlődésének is kedvez.
 
 

Az elmúlt hét első felében napos, száraz, szeles és meleg idő köszöntött be térségünkben. Ez kedvezett a talaj szikkadásának, ami a belvízzel el nem öntött területeken a felső 20 centiméteres rétegben sokat száradt. Csütörtöktől szombatig sokfelé esett az eső, a mennyisége azonban többnyire 5 milliméter alatt maradt. A felhős, csapadékos napokon kissé gyengült a nappali felmelegedés, de vasárnap már országszerte 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet – írja a met.hu.

A talaj továbbra is telített vízzel, a belvíz pedig még mindig igen nagy területeket érint. Az Alföld nagy részén és foltokban a Dunántúlon is másodfokú, kevesebb helyen első fokú készültség mellett folyik a védekezés a belvíz ellen. A talaj hőmérséklete a felső 20 centiméteres rétegben általában 10 fok fölé emelkedett.

A február 1-től összegzett, 6 fokos bázishőmérséklettel készült, Kaposvárra és Nyíregyházára szóló hőösszeg ábrák szerint hőmérsékletileg el van maradva az ország a 2017-es évtől. Idén március elején volt egy kisebb felmelegedés, majd gyakorlatilag március végéig hideg maradt az idő, a felmelegedés csak a hónap legvégén érkezett, de tartósan meg is maradt. Összességében még így is az átlagos értékek felett járunk, az április ugyanis eddig tartósan meleg időt hozott. Az előrejelzés szerint pedig nagyon intenzív lesz a hőösszeg felhalmozódása a következő napokban is.

Ezen a héten marad a meleg idő, és a hőmérséklet csúcsértéke végig 20 fok körül alakul majd, éjszakai fagy nem várható. Jellemzően sok lesz a napsütés, csapadék pedig két hullámban valószínű, kedden és csütörtök-pénteken, a többi napon azonban száraz időre számíthatunk. A heti összcsapadék a jelenlegi számítások szerint az Alföldön többnyire 2 és 5, a Dunántúlon 10 és 20 milliméter között valószínű. Ezzel együtt a belvízhelyzetben jelentős javulás valószínű. A permetezést több napon is szeles idő zavarja majd, különösen a kedd, a csütörtök, a péntek és a vasárnap ígérkezik szelesnek, főleg a Dunántúlon.

A meleg időben a gyomok is kelésnek, erős fejlődésnek indulnak, a talajban lévő nedvesség, illetve meleg ugyanis bőven rendelkezésre fog állni. A márciusi hideg idő után érkezett 20 fokos meleg hatására szinte egyszerre virágoznak majd a héten a gyümölcsfák. A kötődést lehűlés, fagy nem akadályozza, de a rovarok beporzó munkáját néhány napon az eső és a szél korlátozza majd. Összességében azonban kedvező körülmények várhatók a gyümölcsfa virágzásra. A talaj hőmérséklete kissé tovább emelkedik majd, komolyabb lehűlés a következő 10-12 nap során nem valószínű, ami azt jelenti, hogy vethető a kukorica. Az utóbbi napokban elszaporodtak a száraz fű- és bozóttüzek, ezekre pedig a csapadékmentes napokon továbbra is számítani kell.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu