2019. október 20. vasárnap Vendel

Hírek - Növény

Búzatermés Európában - Ez nem a spekulánsok árletörő jóslata!

A magyar állapot valóban rosszabb, mint az ötéves átlag. Maguk a termelők 5 és 10 százalék közé teszik a tavaszi aszály miatt kiesett termést. Ez nem is lenne baj, ha a mennyiség jó árral párosulna. De mi az esélye ennek, amikor körülöttünk - egyetlen országot leszámítva - mindenkinek jobb termése lesz? Az Európai Bizottság Mezőgazdasági Meteorológiai Intézetének (MARS) számai következnek, tagállamokra lebontva.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Múlt heti cikünkben arról írtunk, hogy világszinten és a környékünkön is egész jók a terméskilátások búzából, amit - a kommentek alapján - egyesek a kereskedők "fizetett" árletörő médiaakciójának gondoltak. A hazai földeket járva, ahol 5-10 százalékos termésveszteség mutatkozik a táblákon, valóban nehezen hihetőnek tűnik, hogy ez az igazság. A műholdas felvételek és a meteorológiai adatok alapján az Európai Bizottság Mezőgazdasági Meteorológiai Intézete (MARS) is elkészítette májusi előrejelzését.

Ebben ez az intézet is felfelé korrigálta az európai országok várható búzatermését, ami a májusi csadéknak köszönhető.

Magyarország esetében is sokat javultak a kilátások, de ezzel együtt is az egyik legszárazabb ország maradtunk egész Európában.

Rajtunk kívül csak Ausztriát sorolták az átlagosnál kevesebb termést váró tagállamok közé - így ezt a csoportot mindössze ketten alkotjuk most. A térképből kiderül, hogy az EU legnagyobb termelője, Franciaország az 5 éves átlagnál is több termésre számíthat.

Közzétették már a kukorica várható hozamait is, noha ez a kultúra még nagyon a tenyészidő elején jár. Az már biztos, hogy elég a csapadék, de sok a gyom a földeken. Ahogy azt egyik múlt heti cikkünkben bemutattuk, több múlik a hátralévő szezonon, mint azon, hogy sikerült-e május 20-ra befejezni a vetést.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu