2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Növény

Búzatermés Európában - Ez nem a spekulánsok árletörő jóslata!

A magyar állapot valóban rosszabb, mint az ötéves átlag. Maguk a termelők 5 és 10 százalék közé teszik a tavaszi aszály miatt kiesett termést. Ez nem is lenne baj, ha a mennyiség jó árral párosulna. De mi az esélye ennek, amikor körülöttünk - egyetlen országot leszámítva - mindenkinek jobb termése lesz? Az Európai Bizottság Mezőgazdasági Meteorológiai Intézetének (MARS) számai következnek, tagállamokra lebontva.
 
 

Múlt heti cikünkben arról írtunk, hogy világszinten és a környékünkön is egész jók a terméskilátások búzából, amit - a kommentek alapján - egyesek a kereskedők "fizetett" árletörő médiaakciójának gondoltak. A hazai földeket járva, ahol 5-10 százalékos termésveszteség mutatkozik a táblákon, valóban nehezen hihetőnek tűnik, hogy ez az igazság. A műholdas felvételek és a meteorológiai adatok alapján az Európai Bizottság Mezőgazdasági Meteorológiai Intézete (MARS) is elkészítette májusi előrejelzését.

Ebben ez az intézet is felfelé korrigálta az európai országok várható búzatermését, ami a májusi csadéknak köszönhető.

Magyarország esetében is sokat javultak a kilátások, de ezzel együtt is az egyik legszárazabb ország maradtunk egész Európában.

Rajtunk kívül csak Ausztriát sorolták az átlagosnál kevesebb termést váró tagállamok közé - így ezt a csoportot mindössze ketten alkotjuk most. A térképből kiderül, hogy az EU legnagyobb termelője, Franciaország az 5 éves átlagnál is több termésre számíthat.

Közzétették már a kukorica várható hozamait is, noha ez a kultúra még nagyon a tenyészidő elején jár. Az már biztos, hogy elég a csapadék, de sok a gyom a földeken. Ahogy azt egyik múlt heti cikkünkben bemutattuk, több múlik a hátralévő szezonon, mint azon, hogy sikerült-e május 20-ra befejezni a vetést.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu