2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Növény

Csak 0,2 hektár kell a jégkárok elleni talajgenerátorokra

Csupán 0,2 hektárnyi területet foglalnak majd el országos szinten azok a talajgenerátorok, amelyek segítségével az országos jégeső elhárítási rendszert építik ki Magyarországon 2018 májusára. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hatástanulmány elkészítésével szeretné bizonyítani, hogy a rendszerhez használt ezüst-jodidnak nincsenek sem környezeti, sem egészségügyi kockázatai.
 
 

A talajgenerátorokat – amelyek egyenként 2 négyzetméternyi helyet igényelnek - egy 10x10-es rácsháló metszéspontjába helyezik el -  derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatásából. Körülbelül 0,2 hektár lesz az a terület, amelyet a generátorok telepítésére igénybe vesznek majd országos szinten, és ezzel az egész ország területét le tudják majd fedni a jégkárok ellen. A NAK ugyanakkor tárgyalásokat folytat az osztrákokkal is annak érdekében, hogy a határon átnyúló részeket is meg lehessen védeni a jég ellen.

A négy régióban logisztikai központok építését tervezi a kamara, a pályázatban bruttó 36 millió forintnyi összeg számítható el erre. A kormány az országos jégkár-mérséklő rendszer telepítését nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek nyilvánította. Habár nem kötelező, a NAK környezeti hatástanulmányt készít majd a rendszer kiépítése előtt. Ugyan az ezüst-jodid elvileg nem jelent sem környezetvédelmi, sem egészségügyi kockázatot, a kamara szeretné ezt bizonyítani is a tanulmánnyal.

Az automata generátorokat azokra a helyekre helyezik majd el, ahol nem tudnak kezelőt szerződtetni, vagy komplikáltabb a szerkezet megközelítése. Az eszközök kezelésére bárki jelentkezhet majd, nem elvárás, hogy mezőgazdasági szakember legyen az illető. A lényeg, hogy a riasztási időben minél előbb ott tudjon lenni helyben a kezelő.

Ha nem lesz elég jelentkező, a kamara számol azzal, hogy minél több generátort automatizálhasson, viszont ez jelentős költségigénnyel jár. A legnagyobb problémát az jelentheti majd, ha a kezelő elindítja a rendszert a riasztás időpontjában, de a kikapcsolásáról már megfeledkezik.

A kamara távolabbi céljai közt szerepel a talajgenerátorok távolról való irányításának, ki- és bekapcsolásának megoldása. A talajgenerátorok üzemeltetésben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) lesz a NAK országos partnere, az ő adataikra hivatkoznak majd a generátorok működtetése során.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu