2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Növény

Csúnyán odavágott az időjárás a hazai gyümölcstermésnek: mutatjuk, mekkora a kár

A múlt héten Magyarországra érkezett hidegfront, és a vele járó télies, havas-fagyos időjárás nemcsak az emberi szervezetet viselte meg, de a mezőgazdaságnak se tett jót. A gyümölcsfák ugyanis a virágzás és kezdődő bimbózás időszakában vannak, ekkor pedig egy komolyabb hideg óriási károkat okozhat az várt gyümölcstermésben. Az Agrárszektor több termelőt is megkérdezett a gyümölcstermésben várható károk mértékéről.
 
 

Nem egészen három hete még erősen bizakodott a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az idei gyümölcstermést illetően. Ahogy Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke mondta, a tavalyi aránylag gyenge gyümölcstermés kevésbé terhelte meg a fákat, így emiatt idén viszonylag jó virágzásra lehet számítani a legtöbb gyümölcsfajnál. Apáti Ferenc azt is kifejtette, hogy fennáll a lehetősége egy akár nagyon jó idei gyümölcstermésnek is, azt azonban az időjárás tavaszi és nyári alakulása határozza majd meg.

Ezzel szemben múlt héten egy komoly hidegfront tört be az országba, az időjárás hol fagypont alá süllyedt, hol 17-20 fok között alakult. Ez nemcsak az emberi szervezetet viselte meg, de a gyümölcsfáknak is sokat ártott. A FruitVeB azóta az MTI-hez eljuttatott közleményében megírta, hogy a legnagyobb kárt a kajszitermés szenvedte el, amely akár 40-90%-ban is tönkremehetett, az őszibaracknak pedig 30-60%-os virágkárt okozott a fagy.

Ennek kapcsán az Agrárszektor is megkérdezte a termelőket. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, tomori székhelyű Mezőlak Kft. elmondta, hogy a kajszitermésben komoly fagykárok mutatkoznak, múlt hét végéig legalább 50%-osnak mondták a károsodás mértékét. A sárosdi székhelyű Gyümölcsös Kft. ennél érzékenyebb veszteségekről számolt be. Szakács Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy a kajszibaracknak 80-90%-a károsodott, a cseresznyének 60-80%-át érintette a fagy, a szezonban érő őszibaracknál jelenleg 10-20%-os veszteségre lehet számítani, de a meggyet mintha nem érintette volna meg a március végéhez képest szokatlanul hideg idő. A maklári székhelyű Maklári Öreghegy Kft.-től Szirmai Ferenc elmondta, hogy a múlt heti fagyos éjszakák még nem okoztak nagy károkat a mandulában, majd hozzátette, a mostani hétre mondott hidegek komoly aggodalomra adnak okot.

A termelőket arról is kérdeztük, hogy ezekben a hideg időkben mennyire dolgoztak a méhek. Erre a kérdésre a gazdák egyhangúan azt felelték, hogy a hideg, fagyos időben a méhek sem repültek, ami - ha továbbra is kitart a hideg, szeles idő - komly gondot jelenthet a később virágzó gyümölcsfélék beporzását illetően. Szakács Zoltán jelezte, hogy a hétvégi melegebb és napsütésesebb időben látott mozgolódást a méhek táján, így talán még nem kell keresztet vetnünk az idei gyümölcstermés egészére.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó