Döntött a hatóság: szakszerű felhasználás mellett nem rákkeltő a glifozát

Döntött a hatóság: szakszerű felhasználás mellett nem rákkeltő a glifozát

agrarszektor.hu
Glifozáttal etetni egy patkányt, nem ugyanaz, mint egy traktor fülkéjéből irányítani a permetezést a megadott dózissal - vélekednek a világ ellenőrző hatóságai, szemben a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökséggel és az amerikai bíróságokkal. Ha csak a tényeket nézzük, a glifozát nem rákkeltő, mondta ki most ismét az amerikai környezetvédelmi hivatal, és ezzel alapvetően befolyásolja a Bayer-perek kimenetelét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az utolsó 10 év tapasztalatait összegezve az EPA arra jutott, hogy a glifozáttartalmú Roundup gyomirtó szakszerű használat mellett  nem lehet rákkeltő - tudósít a handelsblatt.com. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) döntése létfontosságú a Bayer-perek kimenetele szempontjából. Mint arról december végén beszámoltunk, az EPA közbelépése nyomán komoly esély nyílt rá, hogy korábbi elítélő döntésüket felülvizsgálják az amerikai bíróságok.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanis ellentétben három bírósági ítélettel az EPA továbbra sem tartja rákkeltő hatásúnak a totális gyomirtó hatóanyagát. A döntést múlt hét pénteken hozták nyilvánosságra. A Bayer üdvözölte a határozatot, hozzátéve, hogy a döntés a szakértők többségének egybehangzó véleményét tükrözi. Az EPA szava kulcsfontosságú a perek kimenetele szempontjából, ugyanis még mindig nem dőlt el, hogy a Bayer mennyi pénzzel vásárolhatja ki magát az összes felmerülő igény alól. A kártérítési ügyek száma pedig már eléri a 42700-at. Az amerikai kormány és az EPA döntése azt jelzi, hogy a hivatal álláspontját az érzelmi vitákkal terhelt közvélemény nem befolyásolja.


A Bayer 2018 nyarán vette át az amerikai Monsantót 60 milliárd dollárért, és az első perek még ebben az évben elkezdődtek. Az első hármat elvesztette a vegyipari vállalat, ekkor beindult a perlavina. A világcég már csak abba beleroppant volna, ha az első néhány ügyben megítélt összeget ki kell fizetnie, ezért fellebbezett. Év végén váratlanul segítséget kapott az amerikai kormánytól, amelyik egy ún. amicus-beadvánnyal hívta fel a bíróság figyelmét arra, hogy tévedhet.

A glifozát kálváriája 2015-ben kezdődött, amikor a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) az anyagot "valószínűleg rákkeltő hatásúnak" minősítette. Véleményét glifozáttal "etetett" állatokkal végzett kísérletekre alapozta - írja farminguk.com. Az EPA azonban abból indul ki, hogy szakszerű felhasználás mellett mekkora az esélye annak, hogy az emberi szervezetet károsodás érje. Ez alapján nemcsak az EPA, hanem a világ többi szakmai ügynöksége is védelmébe vette a hatóanyagot: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA), a német BfR, az ausztrál, kanadai, koreai, új-zélandi és japán szabályozó hatóságok, valamint a FAO/WHO együttes ülése a növényvédőszer-maradványokról (JMPR).

A kanadai hatóság a farminuk.com szerint 20 tudós egybehangzó véleményét így összegezte, miután azok a létező összes glifozáttal kapcsolatos adatot bekérték:

Alapos áttekintést követően a glifozáttal kapcsolatos aggodalmakat tudományos szempontból nem lehetett alátámasztani."
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?