Egyre több ilyen salátát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen salátát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az Európai Unió tagállamai évente 2,3-2,4 millió tonna salátát termelnek évente, amelynek csaknem a felét Spanyolország adja. Az unión belül a spanyolok a legnagyobb exportőrök is, a legnagyobb importőr pedig Németország - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb elemzéséből. Magyarországon az utóbbi időben csökkent a salátafélék termőterülete, így a salátatermés mennyisége is, emiatt jelentősen megnőtt az import. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyarok körében egyre kevésbé népszerű a fejessaláta, inkább az egyéb salátafélék, a tépő- és a jégsaláták felé fordult az érdeklődés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió tagországai 2,3-2,4 millió tonna salátát termelnek évente. Spanyolország 0,96-1 millió tonna/év mennyiséggel az unió vezető salátatermelője. A közösség belső piacán a legnagyobb fejessaláta-exportőr Spanyolország, majd Hollandia és Olaszország következnek a sorban - olvasható az AKI PÁIR legújabb kiadványában. A legnagyobb fejessaláta-importőrök Németország és Olaszország. Spanyolország fejessaláta-kiszállítása a közösség belső piacára 4%-kal, összesen 363,7 ezer tonnára emelkedett 2021-ben az előző évihez képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az unió belső piacán az egyéb salátafélék legnagyobb exportőre Spanyolország, Hollandia és Németország áll a második és harmadik helyen. Az egyéb salátafélék legnagyobb importőrei pedig Németország és Hollandia. A spanyolok kiszállítása a termékkörből a közösség belső piacára 14%-kal volt több (292,7 ezer tonna) 2021-ben, mint egy évvel korábban.

A KSH által közzétett adatokból az is kiderült, hogy az elmúlt 5 évben határozottan csökkenő tendenciát mutat a fejes saláta termesztése Magyarországon. 2015-ben még 365 hektárnyi területen termesztettek salátát a magyar gazdák, több mint 12 ezer tonnás mennyiségben, ez azonban 2019-re 299 hektárnyi területre és 8,3 ezer tonnára zsugorodott, 2020-ban pedig, ugyanannyi hektáron, de már csak 7,79 ezer tonna salátát termeltek. Ráadásul az utóbbi években egyre inkább megtörni látszik a fejes saláták egyeduralma Magyarországon. Noha még mindig sokan keresik ezt a népszerű leveles zöldséget, de folyamatosan nő az érdeklődés a többi salátaféle iránt is, különös tekintettel a jégsalátákra és a tépősalátákra. Az Agrárszektor által korábban megkérdezett salátatermesztők arról számoltak be, hogy a katasztrofális 2020-as év után tavaly rendeződni látszott a helyzetük, bár a szélsőséges időjárási jelenségek komoly kihívást tudnak jelenteni az ágazatban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint Magyarország fejessaláta-behozatala 29%-kal (1,97 ezer tonnára) nőtt 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb beszállító Spanyolország volt, ahonnan 1,05 ezer tonna fejes saláta érkezett. A kivitel 9%-kal 1,07 ezer tonnára csökkent - elsősorban Csehország, valamint Románia felé - ugyanebben az összehasonlításban. Magyarország fejessaláta-exportjának értéke 409,9 millió forint, az import értéke 627,5 millió forint volt 2021-ben. Az egyéb salátafélék (a fejes saláta kivételével) exportjából származó bevétel 2,18 milliárd forint, az import értéke 4,86 milliárd forint volt 2021-ben. A volument tekintve a behozatal 2%-kal (12,6 ezer tonnára) nőtt 2021-ben. A legnagyobb beszállító Spanyolország, ahonnan 7,6 ezer tonna saláta érkezett. A kivitel 1%-kal mérséklődött, 4,8 ezer tonna volt 2021-ben. A legnagyobb célpiacra, Romániába 16%-kal 4 ezer tonnára bővült a kiszállított mennyiség.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta termelői ára 2%-kal 200 forint/darabra, a jégsaláta termelői ára 14%-kal 312 forint/darabra, a Lollo típusú tépősalátáké (Lollo rosso, Lollo bionda) 24-25%-kal 261 forint/darabra emelkedett 2022 1-11. hetében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az importból származó fejes saláta nagykereskedelmi ára 36%-kal (241 forint/darab), a jégsalátáé 25 százalékkal (435 forint/darab), a Lollo típusú tépősalátáké 10%-kal (297 forint/darab) volt magasabb 2022 1-11. hetében az egy évvel korábbinál.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02