Elképesztő: szobalányok, masszőrök és virágboltosok szedik idén a spárgát

Elképesztő: szobalányok, masszőrök és virágboltosok szedik idén a spárgát

Agrárszektor
Az év első szedési kampánya a spárgáé, de hamarosan jön az eper és a cseresznye is. Két hét múlva indul a szezon, de micsoda munkásokkal! Miután a koronavírus padlóra küldte a vendéglátást és a szolgáltatóipart, az elbocsátott emberek megindultak a földekre munkát keresni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A munkahelyek elvesztése ebben a hónapban kezdődött és tömegessé válik áprilisban - mondta el Gulyás Gergely  kancelláriaminisztera a tegnapi kormányinfón. Eddig 30-40 ezer ember veszíthette el a munkáját, de a járvány miatt százezres nagyságrendben válhatnak munkanélkülivé a dolgozók a kormány várakozásai szerint. A cél, hogy három hónapnál hosszabb időre senki se legyen állás nélkül, mondta a kancelláriaminiszter.

Ásotthalmán még olvad a napokban lehullott hó (Fotó: Gyömbér Péter)

Gyömbér Péter Ásotthalmon spárgázik, jelelmzően 15-20 hektáron termeszti a fehér és zöld spárgasípokat, idén azonban a tavalyi gyenge árak miatt 10 hektárra korlátozta a szedést. Ezt a járványtól függetlenül megtette volna, mivel az utóbbi időben nagyon telített volt a spárga európai piaca. Ugyanis óriási területeken telepítettek spárgát Spanyolországban és Olaszországban, ahol hamarabb és olcsóbban készül el az áru, mint nálunk. A magyar spárga szedési ideje két héttel előzi meg a németországit, de a kínálati csúcsunk részben összeér a déli országokéval a hosszú szedési idő miatt. Gyömbér Péter azt mondja, örülhet, ha kilónként 600 forinttal indul az értékesítési szezon. (Németországban a nagybani piacon ezen a héten 11 eurót ér a német fehér spárga, és 7 eurót az import termék. Az árgörbe eddig a tavalyival együtt fut - agrárszektor.hu.)

EZ IS ÉRDEKELHET
Az idei év egyébként is rendkívüli.Döcög az áruszállítás, az idénymunkások pedig ennél is nehezebben tudják átlépni a határokat. Mint arról korábban írtunk, a spárgaszedést hazánkban sokan erdélyiekre, románokra és ukránokra alapozták eddig. Most ezek a vendégmunkások nem érkeztek meg. Viszont a magyar vendégmunkások is bent ragadtak az országban. Máris hallunk a spárgások körében olyan híreket, hogy az eddig Németországban dolgozó, gyakorlott szedők most a magyar földeken jelentkeztek be munkára.

Ennél sokkal meghökkentőbb, hogy a befagyott vendéglátó- és szolgáltatóipari szférából is megindult az áramlás a mezőgazdaság felé.

Én sem hittem volna, de a jelentkezők fele a környékbeli szállodaiparból érkezik szedésre. Sőt, tegnap a saját masszőröm jelezte, hogy ő is jönne. Fizetés nélküli szabadságra küldték. Ennél nyilván jobb a spárgaszedés és csomagolás"

- meséli Gyömbér Péter. Persze egy kicsit most ő is mélyebben a zsebébe nyúlt. Ahogy körbekérdeztünk, az órabérek néhány év alatt 50 százalékkal emelkedtek az ágazatban, de idén ezt is mindenki megfejelte pár száz forinttal, és 900-1200 forintot is megadnak alapjuttatásként, amit jó teljesítménnyel fokozni is lehet. Ez a mai Magyarországon már versenyképes ajánlatnak számít, és különösen vonzó a munkájukat elvesztők számára. A spárga két hónapon át heti hat napban, napi 10 órában le tudja kötni az embereket. És ki tudja, júniusra talán normalizálódik a helyzet.

Csomagolásra vár a fehér spárga (Fotó: Gyömbér Péter)

A munkaadó oldaláról nézve azért több probléma is felmerül. Ez egyik, hogy mennyire lesz rentábilis döntés megemelt óradíjért spárgát szedetni, hiszen a vendéglátóipar bedőlése a célpiacokon is nagyon betett az olyan prémiumtermékeknek mint a spárga vagy a libamáj. Ha nincs vendég, akkor nincs fogyasztás. Az érdeklődés máris nagyon visszafogott a magyar spárga iránt. Egy nagyobb termelő óvatosan nyilatkozik az idei piaci kilátásokról, azt mondja, idén csak a terület felén tervezi a szedést az értékesítési bizonytalanság miatt. Mivel látta, hogy a román munkaerőre idén nem számíthat, feladott egy hirdetést, hogy hazai idénymunkásokat verbuváljon.

Pár nap alatt kétszer annyian jelentkeztek a hirdetésre, mint ahány emberre szükségem van. A jelentkezők fele úgyis ki fog esni"

 - jegyzi meg. Igaz, ő csak fehér spárgát szedetne, amit sokkal nehezebb, mint a zöldet. Ezeket már akkor észre kell venni, amikor még éppen csak megrepesztik a bakhátat, különben délutánra előbújnak, és rózsás fejű, másodosztályú termék válik belőlük. A zöld spárgánál csak a sípok hosszára, és arra kell ügyelni, hogy azonnal a kosárka takarója alá kerüljenek, különben meggörbülnek. A szedésük kevesebb görnyedéssel és hibalelehetőséggel jár. Azért a napi 10 órát itt is bírni kell.

Március 18-án egyszerre mondtak fel 30 embernek a szállodában. Én szobalány és mosodás voltam. Kilátástalannak tűnt a helyzet, de aztán megtudtam, hogy Péterék embereket keresnek. Osztályozni, csomagolni nagyon jó munka. Mindenkinek szóltam, akiről tudtam, hogy bajba került

- meséli a szállodaiparból kihullott egyik munkára jelentkező. Barátnőjét egy cukrászdából bocsátották el. 40 ezer forintot kapott volna munkanélküliként, miközben otthon két gyerek várja. Egy másik ismerősének pedig egy virágboltban mondtak fel - ugyan kinek kell most a virág, még ballagás sem lesz!

"Persze, nem olyan rutinosak a spárgaszedésben, de bele fognak jönni. Ha nagyon nem megy a szedés, akkor majd osztályoznak, csomagolnak" - mondja optimistán Gyömbér Péter. Az értékesítés terén viszont ő is borúlátó, de az elmúlt években igyekezett alkalmazkodni a megváltozott piaci helyzethez. "A TÉSZ-en keresztül a termés egy része még most is külföldre megy, de egyre inkább a budapesti nagybanira állok át. A spárgatermesztés kevés vegyianyagot igényel, így azt is fontolgatom, hogy megszerzem a bio certifikációt az árumra" - mondja. És nagyon úgy tűnik, hogy ez a helyes irány.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?