Megőrülnek külföldön ezért a magyar zöldségért: itthon alig kell, pedig van bőven

Megőrülnek külföldön ezért a magyar zöldségért: itthon alig kell, pedig van bőven

agrarszektor.hu
Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor friss és lédús magyar spárgát lehet fogyasztani. Bár Nyugat-Európában óriási kultusza van, itthon méltánytalanul mellőzött ez a növény a konyhákban, pedig - és ezt kevesen tudják - Magyarország is spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. A spárga íze semmihez sem fogható, nem hizlal, mégis tele van energiával és az emberi szervezet számára hasznos nyomelemekkel. Nem véletlen a mondás: a spárga a zöldségek királya, a királyok zöldsége.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldség a spárga, avagy aszparágusz, népi nevén a csirág, pedig jobbnál jobb friss fogások készíthetők belőle, köretként, krémlevesbe, főfogásnak is remek. Míg Nyugat-Európában óriási kultusza van ennek a tavaszi növénynek, a hazai konyhában méltatlanul mellőzöttnek tekinthető - olvasható a HelloVidék oldalán. Ez annak fényében külön szomorú, hogy Magyarország európai viszonylatban spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Egyre borosabb ára azonban sokakat elrettent attól, hogy egyáltalán kipróbálják, mennyire nagyszerű és ízletes fogások készíthetők belőle. A hazai pénztárcákhoz mérten valóban luxusételnek számít, de hamarosan elkezdődik a főszezonja, amikor is komoly leárazások várhatóak spárgafronton.

A magyar spárga 95%-a nem is a hazai konyhákban landol

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió spárgatermelése 299,2 ezer tonna volt 2022-ben, amelynek 40%-át, mintegy 110 ezer tonnát Németország adta. Ezt a mennyiséget a megelőző évhez képest 5%-kal kisebb területről, 21,3 ezer hektárról takarították be, de még így is elmondható, hogy 2022-ben is a spárga volt a legnagyobb termőterülettel rendelkező zöldség Németországban. Az AKI PAIR információi szerint hűvös csapadékos időjárás, valamint a napsütés hiánya miatt a 2023-as spárgaszezon később kezdődött, mint a korábbi években. A németországi nagybani piacokon a 17. héten a belföldi fehér spárga ára 84%-kal (9,36 euró/kilogramm), a zöld spárgáé 31%-kal (10,32 euró/kilogramm) volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH adatai szerint Magyarországon 1400-1550 hektárról összesen 5,6-6,7 ezer tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években. A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés döntő hányadát külföldre szállítják. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,02 milliárd forintra emelkedett 2022-ben az előző évihez viszonyítva. A kivitel mennyiségben 22%-kal, összesen 1,9 ezer tonnára, értékben pedig 20%-kal 2,15 milliárd forintra csökkent. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlói Németország (903 tonna) és Svájc (419 tonna) voltak a vizsgált periódusban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a fehér spárga 2800, a zöld spárga 3000 forint/kilogramm leggyakoribb áron jelent meg a 17. héten a Budapesti Nagybani Piac választékában. A 18. hétre a fehér spárga ára 1600 forint/kilogrammra, a zöld spárgáé 1700 forint/kilogrammra csökkent. A spárga idén később, és legalább 200 forintos kilónkénti árral drágábban jelent meg a hazai piacokon.

Hol terem a magyar spárga?

A spárgát Magyarországon legnagyobb mértékben a Csongrád-Csanád várgmegyei Öttömös környékén termesztik, ám a környékbeli termelők bevételét nagyban befolyásolják az időjárási tényezők és a külföldi termelők is, ugyanis a piacot áprilisig a mediterrán országok uralják. Az egyik legnagyobb hazai spárgatermelő a Bács-Zöldért. Magyarország legnagyobb, 200 hektáros ültetvényét hozták létre, melyen közel 2 ezer tonna prémium minőségű, saját termelésű zöldség-gyümölcs kap helyet, köztük a spárga is.

Lehet fehér vagy zöld, melyiket miért válasszuk?

Magyarországon kétféle spárga kapható: a fehér és a zöld. A fehér spárgát bakhátak (töltések) alatt termesztik, míg a zöld spárga a föld felett nő. A zöld spárga nemcsak üdébb, de zamatosabb ízű is.

Mindkét spárga legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügyes része. A hajtások A-vitaminban, B1 vitaminban, B2 vitaminban, C-vitaminban, E vitaminban és folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat tartalmaznak, köztük aszparaginsavat is, ami természetes vízhajtó. Mivel a növény kalóriatartalma igen csekély (20kalória/100 gramm), így kimondottan szuperétel fogyókúrázók számára. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént.

A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően például megakadályozza, hogy a szabadgyökök károsítsák a sejteket, ezzel pedig hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek és a diabétesz megelőzéséhez.

Mi az igazán finom ízű spárgából készült ételek titka?

A zöld spárgából készülteké például az, hogy nem szükséges hámozni. Elég megmosni, és a fás végeit letörni. Ezzel szemben a fehér spárga csak hámozást követően fogyasztható, viszont vastag héja könnyen eltávolítható. Vágni nem szükséges, hiszen a friss spárga csak a fás végeinél törik, így egyszerűen és gyorsan eltávolíthatók a fogyasztásra nem alkalmas részek. Mindössze 3-4 perc főzés elegendő ahhoz, hogy megpuhuljon - érdemes sós vízben főzni, mely kiemeli a zamatát.

Figyelem, a szupermarketekben most kezdődnek a spárga-akciók!

A spárga kedvelőinek érdemes most odafigyelni a szupermarketek kínálatára, hiszen nemsokára indulnak a nagy spárga-akciók. Ráadásul a spárgát lehet fagyasztani is lehet, sőt, sós lében (a kukoricához vagy cukorborsóhoz hasonlóan) télire is lehet eltenni belőle. A szupermarketek kínálatát megnézve a HelloVidék megállapította, hogy az 500 grammos kiszerelésű zöld spárgát 800-1700 forint közötti összegért lehet megkapni. Ezzel szemben a fehér spárga ugyanilyen méretű kiszerelése 1200-2000 forint közötti áron kapható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?