2021. június 14. hétfő Vazul

Hírek - Növény

Ennek a fele sem tréfa: terjed a rettegett vértetű

Az elmúlt hetek időjárást leginkább a kiszámíthatatlanság jellemezte, július utolsó hetében gyakran voltak váratlan zivatarok, sok helyen jégesővel társulva, ami több helyen jelentős károkat okozott. Ez a változékonyság a kártevőknek és a betegségeknek egyaránt kedvez, főleg a magas páratartalom és az erős éjszakai harmatképződés miatt. A talaj átmeneti magas nedvességtartalma kedvező mikroklímát teremt a kórokozók számára, de több kártevő rajzása is erősödött.
 
 

Az utóbbi hetek változékony időjárása, az egyik percben esős, másik pillanatban pedig napsütétes időjárás egyaránt kedveznek a betegségeknek és a kártevőknek - írja az agroforum.hu. Emiatt több kártevő rajzása is megkezdődött, illetve a kórokozók is nagy számban megjelentek. Az egyik kártevő, amelyet érdemes megemlíteni, az amerikai fehér szövőlepke, másnéven medvelepke, amely nyári nemzedékének most kezdődött meg az előrajzása. Korábban alig lehetett találkozni vele, néhány éve azonban ismét rendszeresen megjelenő kártevővé vált. Kedvelt növényfajai közül kiemelhető a dió, az alma, a cseresznye, valamint a juhar.

Oda kell figyelnünk az almamolyra is, amelynek a rajzásra erősödni kezdett az almában is a dióban egyaránt. Ugyanakkor a keleti gyümölcsmoly, és a szilvamoly is folyamatosan veszélyezteti a gyümölcsöket, hiszen mindkettő számára bőségesen akad tápnövény, míg előbbi igen széles skálán károsít, az utóbbi pusztítására most kell majd készülni, mert a szilva még csak nemrég kezdett el érni.

Erőteljesen terjed az almafa vértetű is, amely a zárt lombozatban már nemcsak a fás részeken, hanem a hajtásvégeken is megtalálható. Az erős tavaszi metszésen átesett fákon most igen erőteljes a vízhajtás képződés, ezeken a hajtásokon szinte megállíthatatlanul pusztít a kártevő. Csak a vízhajtások kivágásával mérsékelhető a vértetű kártétel, egyúttal tüntessük el az idős fák tövétől kinövő sarjhajtásokat is, mert ezeken a helyeken fog áttelelni a kártevő.

A nyugati dió buroklégy is megjelent, a kártevő terjedésének elsődleges oka, hogy tápnövénye, a dió főként szórványban él, így képtelenség a rendszeres védelem. Ellenőrzött körülmények között is nehézséget okoz a fák mérete és a kártevő elhúzódó rajzása miatt. Ugyanakkor az elterjedőben levő fainjektálás kiszámíthatatlan veszélyt jelent, elsősorban a termésben felhalmozódó növényvédő szer maradék miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu