Erre a találmányra vártak a gyógynövényesek: ezért ez a legjobb

Erre a találmányra vártak a gyógynövényesek: ezért ez a legjobb (x)

agrarszektor.hu
Innovatív megoldás született a gyógynövények és mezőgazdasági termények gyors, költséghatékony és környezetbarát szárítására. Egyedi és speciális terméket dobott piacra közösen a horvátországi pitomaèai Herbas és a magyarországi Barcs Metál Kft. Miután a két vállalkozást csak a Dráva folyó választja el egymástól, ezért a határ nem akadályt, hanem egy újabb közös pontot jelentett. Az együttműködésük eredményeként egy közösen kifejlesztett termék született, ahol a két partnercég nem csak kiegészíti egymást, hanem egy határon átívelő új, közös technológiát, hozzáadott értéket is képvisel. A közös tudásra és tapasztalatra építve, együtt fejlesztették ki a gyógynövénynövények és termények hordozható "plug-and-play" szárítóját, amely egy speciális, mobilizálható szárítókonténer.

A speciális szárítókonténer ötlete már évekkel ezelőtt megszületett a piaci igényekre reagálva, aztán már csak a megfelelő partnereket, illetve pályázati konstrukciót kellett megkeresni hozzá. Miután a horvátországi Herbas és a magyarországi Barcs Metál Kft. egymásra talált és megbeszélték az első közös együttműködést, megjelent az úgynevezett Beneficiary Light (The Beneficiary Light Grant Scheme), egy vállalkozásfejlesztési támogatási konstrukció, amelyet speciálisan az "Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020" programra terveztek.

A horvát vállalkozás leginkább gyógynövények, dohány-, illetve mezőgazdasági termények feldolgozásához szükséges berendezések gyártására specializálódott, míg a magyar cég több évtizedes szakmai tapasztalatok alapján tervez és gyárt konténereket. A közös tudásra és tapasztalatra építve, együtt fejlesztették ki a gyógynövénynövények és termények hordozható "plug-and-play" szárítóját, amely egy speciális, mobilizálható szárítókonténer.

 

"A negyven lábas, unikális konténer első ránézésre pont olyan, mint a többi, hagyományos társa. Ám ha szemügyre vesszük a belső részét, benne a speciális szigeteléseket, csatlakozásokat és gépészeti részeket, akkor világossá válik, hogy teljesen egyedi a kialakítása. A hátsó részében találhatunk például egy megújuló energiaforrásokon alapuló termogenerátort, ami így nem termel szén-dioxidot, hanem egy körforgáson alapuló energiaforrás, illetve az első részben egy praktikus, mozgó padlót, amely nagy előnyt jelent a szárító betöltésénél és ürítésénél" - mondta Fucskár László, a Barcs Metál Kft. ügyvezető igazgatója.

A horvát és a magyar vállalkozás egyedülálló terméket fejlesztett ki, ami több szempontból is innovatív a piacon. Egyrészt lehetővé teszi a sokoldalúságot a kezelője számára, tehát a beépített programok alapján többféle termény szárítását teszi lehetővé, másrészt bárhol könnyen és gyorsan használható, építési engedély nélkül. Számos aromás növény, gyógynövény, fűszer és mezőgazdasági termény esetén igen költséges az ipari szárítókba való szállítás, ráadásul az alapanyag szállítását, tárolását és szárítását nagyon rövid idő alatt el kell végezni, mivel az hamar elrothadhat.

  "A jelenlegi, hasonló rendszerek túl sok emberi munkaerőt kívánnak, plusz szállítórendszereket, kézi betöltést és ürítést, ami időigényes és drága is. Erre kerestünk és találtunk közös megoldást ezzel a speciális eszközzel. Ez egy univerzális szárító, amely általános rendeltetésű, tehát szinte mindenféle növény szárítására alkalmas, köztük gyógynövényekre, de például tökmagra, zöldségre vagy gyümölcsre, és olyan, szemes terményekre is, mint például a búza vagy a kukorica" - magyarázta Vladimir Hrvojiæ, a pitomaèai Herbas d.o.o ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az első három szárító értékesítését gyakorlatilag már le is tárgyalták.

A két vállalkozás így egyrészt a piacon hiánypótló terméket hozott létre, másrészt olyan támogatásban részesült, amelynek segítségével a horvát és a magyar oldalon is eszközöket tudtak vásárolni. Nem is kérdés, hogy alig lezárult a projekt, ők máris egy újabb, innovatív gépezet közös kifejlesztésén és gyártásán gondolkodnak.


(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?