2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Erre most nagyon oda kell figyelniük a magyar gazdáknak: a jó termés múlhat rajta

Megkezdődött a gabonák betakarítása, mindenki aratási lázban ég. A talajok ápolására, ilyenkor is figyelmet kell fordítanunk, mivel a megfelelő tarlóápolás már meg tudja határozni a következő évi termést. Ilyenkor tud megpihenni a talaj, és felkészülni a következő tenyészidőszakra.
 
 

Ha elhagyjuk a tarlóhántást, hanyagoljuk a tarlóápolást növeljük a talaj vízveszteségét, a biodiverzitás csökkenését, romlik a talaj állapota - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). De mi is az a tarlóhántás? Az az agrotechnikai művelet, amikor a talajt sekélyen (6-15 cm) meglazítjuk, majd pedig a felszint lezárjuk. Jobb a hántás minősége, ha a szalmát az aratással egymenetben zúzzuk. A megfelelő szalmazúzás, és terítés a jó tarlóápolás alapfeltétele, mivel, ha egyszerre nagy mennyiségű szármaradvány kerül a talajba, akkor a talajban lévő mikroorganizmusok lebontó képessége lassul. Azokban az években - mint idén is – amikor a hőség kevés csapadékkal párosul, kiemelt jelentősége van a talajtakarásnak, mivel ilyenkor óvja a talajt a kiszáradástól, a művelhetőség elvesztésétől, amikor pedig túl sok a csapadék, akkor az eliszaposodást és a kicserepesedést előzhetjük meg a megfelelő tarlóápolási munkálatok elvégzésével.

Növényvédelmi szempontból is kiemelt szerepe van a megfelelő tarlóápolási munkálatoknak. Az apróra zúzott szár a kártevők és kórokozók számára sem ideális, illetve lehetőséget biztosítunk a talajban lévő mikroorganizmusoknak, hogy felvegyék ellenük a versenyt a szárbontásban betöltött szerepük mellett. Emellett a gyomnövények ellen is hatékonyabban tudjuk felvenni a versenyt megfelelő tarlóápolási munkát követően. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben