2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Növény

Extrém pollenkoncentráció! - Parlagfűhelyzet és pollentérkép

Az éghajlat melegedésének következtében számolnunk kell az allergiát okozó növények megjelenésével és elterjedésével térségünkben. A nagyobb növényborítottság vagy a pollentermelési szint fokozódása miatt a pollen koncentrációja és szezonális eloszlása is változóban van.
 
 

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) legutóbbi pollenhelyzetet értékelő jelentésében az állt, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte emelkedni fog a napokban, és egyre nagyobb területen érheti el újra a nagyon magas szintet. A parlagfű által leginkább érintett országok közül Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon működnek aerobiológiai állomások, melyek a légköri pollenkoncentrációt mérik. A Magyar Aerobiológiai Hálózat mérései szerint hazánk területén belül is igen eltérő a helyzet.

A legmagasabb parlagfű-pollenkoncentrációk a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli részén mérhetők. Ezeken a területeken kezdődik először a virágzás, itt a leghosszabb a szezon, és itt a legtöbb azoknak a napoknak a száma, melyeken a pollenkoncentráció magas szintet ér el.
Az allergén pollenek pillanatnyi koncentrációja a levegőben (Forrás: Időkép)

Augusztus 19-én ilyen pollenkoncentrációkat mértek az egyes állomások. Nagy István agrárminiszter a parlagfűvel szennyezett területekkel kapcsolatban közölte, hogy a növény által elgyomosodott területeket kizárják az agrártámogatásokból, mivel ebben az esetben nem minősülnek művelt földnek. Az uniós szabályok értelmében mezőgazdasági tevékenységnek számít az is, ha a területet kultúrállapotban tartják, azaz kaszálják, a talaj megmunkálása és haszonnövény termesztése nem feltétlenül szükséges ehhez.

Ha a támogatásra bejelentett földterület 50 százalékát meghaladó mértékű lágyszárú gyomnövény található a területen, vagy ha a vizsgált parcellán virágzó, veszélyes gyom (aranka, parlagfű, selyemkóró) van jelen, illetve ha a lágyszárú gyomnövény bármely szomszédos földterületre átterjed, akkor nem teljesül a mezőgazdasági tevékenység folytatásának kritériuma, és a területet a vizsgált évben a támogatásból kizárják - jelezte a miniszter.

Gyomos tarló (Forrás: Kwizda)

A Nébih augusztus 10-én a következőket tapasztalata: A tarlókon az átlagosnál erősebb a parlagfűfertőzés. Ahol nem végezték el időben a talajmunkát, ott a júliusi csapadékos időjárás miatt a parlagfű gyors és intenzív fejlődésnek indult. A hántatlan tarlókon a parlagfű 40-100 cm-es magasságú és már a tarlókon is lehet találni virágzó parlagfüvet (Békés megyében akár 50-70%-os arányban).

A napraforgó vetésterületének nagyobb részén imidazolinon vagy tribenuron-metil toleráns hibrideket vetettek. A száraz, csapadékszegény időjárás következtében, a preemergens kezelések nem tudtak megfelelő hatást kifejteni, ezért a legtöbb helyen állománykezelés vált szükségessé a parlagfűmentesség érdekében. Az állománykezelés, sorközművelő kultivátorozás a területek többségén sikeres volt. Kivételt képeznek néhány helyen a belvizes, extenzívebb területek, a forgók vagy sorhiányos helyek, sikertelenül gyomirtott, vagy gyomirtási hibával érintett táblák, táblaszélek. Az ország nagy részén a száraz, meleg időjárás miatt a napraforgóban megkezdődött az érés. Az alsó levelek kezdenek leszáradni, romlik a gyomelnyomó képesség. A homoktalajokon a gyors érés miatt a növényzet állományszárítását is megkezdték.

Sikertelen gyomirtás (Forrás: 444.hu)

A kukoricaállományok többnyire tiszta képet mutatnak, parlagfű az állományokban jelentéktelen, vagy kis mennyiségben található, csak a táblaszélek, táblaszegélyek fertőzöttek. A szójatáblák változatos képet mutatnak. Ahol sikeres volt a gyomirtás – a szója jó gyomelnyomó képességével párosulva – kevés parlagfű található. Ahol nem sikerült kellő hatékonysággal kivitelezni a gyomirtást, az erős fertőzési nyomás miatt sok parlagfű van. Az ültetvényekben (szőlő, gyümölcsös) az átlagosnál erősebb a parlagfű-fertőzöttség. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu