Ezek az alternatívák a glifozát helyettesítésére

agrarszektor.hu
A vasút a legnagyobb glifozát-felhasználó Németországban is. A Deutsche Bahn tavalyelőtt egymaga 67 tonnányit szórt ki a vitatott gyomirtóból, tavaly már csak 57 tonnányit, de ebben szerepe volt az extrém szárazságnak is. Jövőre ezt a menyiséget is felezni szeretné, amihez új módszereket próbál ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"A hálózat döntő részén egyáltalán nem juttatnánk ki glifozátot 2020-tól“ - nyilatkozta múlt hét pénteken a társaság. Normál évjáratban a vonalak 90 százalékán évente egy kezelést végeznek. Ez 63 ezer kilométeren kilométerenként nagyjából egy kilogramnyi glifozátot jelent. Kivételt csak a természetvédelmi területeket átszelő szakaszok és a hidak jelentenek.  

A német vasúttársaság  a legnagyobb glifozát-felhasználó az országban, mégis csak az eladott mennyiség 0,4 százaléka köthető hozzá. A forgalmazott mennyiség nagy részét a kertészetek és a gazdák használják fel.  A totális gyomirtót 2020-ban lehet utoljára használni az Európai Unióban. A vasúttársaság szerint ezért egy újabb mérföldkő jön a gyomszabályozásban.

A maguk részéről a legkülönfélébb módszerekkel kísérleteznek a gyomok irtásában. Ilyen a növények leforrázása, gőzölése, árammal való sokkolása, UV-fénnyel vagy mikrohullámokkal történő besugárzása. A vasúttársaság pillanatnyilag nem túl elégedett az eredménnyel, mert bár voltak hatékony módszerek, ezek jóval idő- és energiaigényesebbnek bizonyultak, mint a glifozát kipermetezése. Mivel azonban a kényszer nagy úr, valamelyiket a fenti módszerek közül jövőre már alkalmazniuk kell.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?