Itt a Bayer nagy dobása: ez teljesen átalakíthatja a növénytermesztést

Itt a Bayer nagy dobása: ez teljesen átalakíthatja a növénytermesztést

agrarszektor.hu
A hírhedt, és sokak által vitatott glifozát gyomirtószer alternatívájának kifejlesztésére törekszik a Bayer vegyipari konglomerátum. Erről nemrégiben a vállalkozás vezérigazgatója, Bill Anderson beszélt a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német lapnak. Eddig leginkáb azt lehet tudni az új termékről, hogy várhatóan 2028-ra kerül a piacra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Bayer jelenleg a glifozát, a Rounduphoz hasonló gyomirtók hatóanyagának, a glifozátnak az alternatívájának kifejlesztésén dolgozik. Bill Anderson, a vállalat vezérigazgatója szerint az új anyag már tesztelés alatt áll, és a tervek szerint 2028-ra kerülhet piacra - írta meg a Future Farming. Bill Anderson szerint az új hatóanyag harminc év után úttörő innováció lesz a kémiai növényvédelemben.

Széles spektrumú hatás

Jan Cees Bron, a Bayer Benelux államok kommunikációért, közügyekért, tudományért és fenntarthatóságért felelős munkatársa hangsúlyozza, hogy az új termékre a glifozát alternatívájaként kell tekinteni, amely potenciálisan csökkentheti annak használatát. A szakember hozzátette, hogy az új gyomirtó szer várhatóan széles spektrumot fog lefedni, és kezdetben szója termesztésére fogják bevezetni, később pedig más kultúrákra, például kukoricára és gabonafélékre is kiterjesztik. Azt, hogy a termék a glifozáthoz hasonlóan ugyanolyan hatékony lesz-e az évről évre egyre nagyobb kihívást jelentő évelő gyomnövények, például a parlagfű, a gyűszűvirág vagy a feketefű ellen, a Bayer egyelőre nem közölte.

Csaknem egyharmadával csökkentett környezeti hatás

A vállalat várakozásai szerint az új termék kedvező biztonsági és fenntarthatósági profillal rendelkezik majd. Ez összhangban lesz a Bayer fenntarthatósági céljaival, amelyek szerint 2030-ig 30%-kal kellene csökkenteni a növényvédelem környezeti hatását.

Növekvő nyomás a glifozát ellen

A Bayernek jelenleg több olyan magánszemély perével kell szembenéznie, akiknél a Roundup használata állítólag rákos megbetegedéseket okozott. Csak az Egyesült Államokban több tízezer esetben kértek kártérítést az állítólagos egészségkárosodásokért. E költségek lehetséges kezelésére a Bayer 2023 végéig 6,3 milliárd dollárnyi összeget különített el. Az emberekre és a környezetre gyakorolt lehetséges káros hatásokkal kapcsolatos növekvő aggodalmak ellenére az Európai Bizottság nemrégiben úgy döntött, hogy további tíz évre engedélyezi a glifozát használatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?