2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Növény

Farm a víz alatt: ennek a gazdaságnak vegyszerre és drága gépekre sincs szüksége

Mintha a vízben élő esőerdők lennének – legalábbis ilyennek tűnnek azok az élőlénytelepek, amelyek főként hínárból és kagylókból állnak. A Greenwave alapítói azt remélik, hogy a találmányuk hamar elterjed a világban, és megoldást kínál a klímaváltozásra.
 
 

Az amerikai Greenwave nevű non-profit kezdeményezés a honlapján ad ismertetést, hogy miként kell létrehozni a víz alatti gazdaságokat, írta meg a HVG.hu. A hínárból és kagylókból álló telepek a legfenntarthatóbb módját képviselik az élelmiszertermelésnek, hiszen nem kell öntözni és műtrágyázni. A napfény, valamint a szén és a nitrogén felhasználásával növekednek, így segítenek helyreállítani a tengerek ökoszisztémáját.

A kezdeményezés kitalálója, Bren Smith szerint 20-50 ezer dollár szükséges az induláshoz, így a vertikális rendszerhez, az állványzathoz, amelyre a hínárok és a kagylók tapadnak, illetve a hajóhoz, amellyel a farmot a vízbe eresztik, és onnan kihúzzák. A Greenwave vezérigazgatója azt is elmondta, hogy már 120 halászt képeztek ki az új technológiára. A Greenwave célja az, hogy a következő 10 évben 10 ezer tengeri farmer kövesse a példáját.

Bren Smith beszélt arról is, hogy a klímaváltozás egyik fő forrása a mezőgazdasági termelés, de az ő módszerével épp az agrárium lehet az egyik megoldás.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu