2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.11.29. vasárnap

A keleti országrészben túlnyomóan borult időre van kilátás, míg nyugatabbra már hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2020.11.29.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2020.11.29.) napon!
 
 

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2020.11.29.) napon.

2020.11.29. vasárnap: A keleti országrészben túlnyomóan borult időre van kilátás, míg nyugatabbra már hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Havazás, hószállingózás, hózápor legnagyobb eséllyel az északkeleti, keleti megyékben várható, másutt csak elvétve fordulhat elő. Az északkeleti megyékben megmaradó hóréteg is kialakulhat. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között várható. Késő estére -5 és 0 fok közé csökken a hőmérséklet.

Közlekedésmeteorológiai tájékoztató: Éjszaka a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet, de többfelé képződik köd, ami még vasárnap délelőtt is csökkentheti a belátható útszakasz hosszát. Az északkeleti országrészben folytatódik a télies idő, éjszaka újabb csapadékrendszer érkezik, ami ott többfelé okoz havazást, reggelre a hóréteg vastagsága északkeleten elérheti a 2-7 cm-t. Vasárnap napközben már csak hózáporok okoznak átmeneti síkosságot. Északkeleten téli útviszonyokra számítsanak az oda utazók!

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hideg fronthatás várható. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Lassulnak reflexeink, tartós álmosságérzés is jelentkezhet. Erősödik a szervezet görcskészsége.

A következő napok várható időjárása

2020.11.30. hétfő: A Dunától keletre borult, párás idő valószínű, de napközben nyugat felé terjeszkedik a rétegfelhőzet. Érdemi csapadék nem lesz, de hószállingózás előfordulhat. Az éjszakai, reggeli órákban átmenetileg köd is képződhet. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.

2020.12.01. kedd: Döntően borult, párás idő valószínű, de a Dunántúlon makacsabb ködfoltok is lehetnek. Érdemi csapadék nem lesz, de hószállingózás előfordulhat. A déli szél csak a Kisalföldön élénkülhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között valószínű.

Friss híreink:

Ne dobd ki: jövőre is szép lehet az idei mikulásvirág, ha betartod ezeket a szabályokat
Az adventi és karácsonyi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye a mikulásvirág. Sokan azonban csak addig gondozzák, ameddig virágzik, aztán, ha már kevésbé mutatós, mint egy vágott csokrot, egyszerűen kidobják. Pedig némi odafigyeléssel még sok szezonon át lehet a téli ünnepkör dísze - mesélte az Agrárszektornak Poór Boglárka, a szombathelyi Örökzöld Kertészet növényorvosa, aki azt is elárulta, hogyan neveljük a mikulásvirágot, hogy ezután minden évben épp karácsonykor virágozzon.

Csak semmi sallang: a mezőgazdasági robotok igáslovát fejlesztette ki egy brit startup
Olcsó, szinte bármilyen mezőgazdasági eszkösszel felszerelhető robotplatformot fejlesztett ki egy brit cég. A Robotiks Traction Unit (RTU) névre keresztelt gép gyártója azt reméli, hogy a találmány enyhíthet az ágazatban egyre nagyobb gondot jelentő munkaerőhiányon.

Megéri most eperpalántát venni? Ha igen, hova ültessük, hogy tavasszal teremjen?
A kertészeti árudákban most novemberben is lehet találkozni szabadban kínált üde zöld eperpalántákkal, és sokak számára meglepő lehet, hogy még ilyenkor lehet egyáltalán kapni. Felmerülhet a kérdés, hogy amennyiben most vásárolunk párat, érdemes-e még kiültetni? Hol és hogyan teleltessük az eperpalántákat, hogy túléljék a téli fagyokat? Vigyük be őket a lakásba, szobanövénynek? Az Agrárszektor Poór Boglárkával, a szombathelyi Örökzöld Kertészet növényorvosával beszélgetett, aki segített lapunknak megválaszolni az eper palántázásával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu