Megéri most eperpalántát venni? Ha igen, hova ültessük, hogy tavasszal teremjen?

Megéri most eperpalántát venni? Ha igen, hova ültessük, hogy tavasszal teremjen?

Pais-H. Szilvia
A kertészeti árudákban most novemberben is lehet találkozni szabadban kínált üde zöld eperpalántákkal, és sokak számára meglepő lehet, hogy még ilyenkor lehet egyáltalán kapni. Felmerülhet a kérdés, hogy amennyiben most vásárolunk párat, érdemes-e még kiültetni? Hol és hogyan teleltessük az eperpalántákat, hogy túléljék a téli fagyokat? Vigyük be őket a lakásba, szobanövénynek? Az Agrárszektor Poór Boglárkával, a szombathelyi Örökzöld Kertészet növényorvosával beszélgetett, aki segített lapunknak megválaszolni az eper palántázásával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha a kertészetekben még kínálnak eperpalántákat (valójában az eper a fán nő, a szamóca pedig a földön, amelyet a köznyelv földiepernek hív, így a cikkben mi is eperként hivatkozunk rá), és vásárolunk belőlük, már ne ültessük ki - javasolta Poór Boglárka. Ne hagyjuk kint télre, mert a növény már nem tud kellő mértékben meggyökeresedni, a téli fagyok könnyen tönkre tehetik. Ellenben az eperpalánták elég jól érzik magukat cserépben, akár egy-két évig szépen fejlődnek benne, amíg az anyatő el nem kezd öregedni. Viszont a cserépbe ültetett növényeket is védeni kell a hidegtől, ezért érdemes, akár a leandereket, az éjszakai fagyok elől hűvös és száraz helyre bevinni. Ha kisebb, műanyag pohárba vásároljuk meg őket, akkor se ültessük már ki, vagy hagyjuk kint a szabadba, mert könnyen átfagy a gyökérzete. Érdemes átültetni először egy nagyobb cserépbe, aztán szintén hűvösebb helyre, zárt térbe betenni. Tavasszal aztán már szabadföldbe is ki lehet tenni a most megvásárolt töveket. Igaz, az eper ültetésének fő szezonja az augusztus vége, de tavasszal is lehet pótolni az elmaradást.

Csak a tavasszal kiültetett palánták fiatalabbak lesznek, mint az augusztus végén telepítettek. Viszont az is a tapasztalat, hogy a tavaszi palánták még ugyanabban a szezonban termőre fordulnak. Ráadásul tavasszal gyakorta kapható olyan eperpalánta is, amin már virág és termés található. Ha gondosan elültetjük, és van elég tápanyag, ezek is hamar beérnek

 - tette hozzá a szakember.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az eper nem különösen kényes növény, megél az enyhén savanyú vagy lúgos talajon is. Ültetés előtt a földet érdemes 15-20 cm mélységig fellazítani. Arra viszont fontos odafigyelni, hogy az eper nagyon tápanyagigényes. Ezért már a terület előkészítésekor, néhány héttel az ültetés előtt, érdemes szerves trágyát dolgozni a talajba. Ültetése előtt jól be kell áztatni, és csak ezután szabad a palántákat kihelyezni.

Probléma lehet a terület elfüvesedése - a szakember ezért azt ajánlja -, hogy még a palánták kiültetése előtt, a talajlazítás után, takarjuk le a területet fekete fóliával. Vágjunk rá lyukakat, és azokban ültessük bele a kis eperpalántákat. Ha így teszünk, akkor az egész vegetációs időszak alatt elejét vehetjük a gyomosodásnak. Ráadásul - közölte Poór Boglárka - a fekete fólia enyhén melegíti is a talajt, nem szárad ki annyira a növényünk, aminek szintén jótékony hatásai lehetnek.

Ha tavasszal mi is epertermesztésbe kezdenénk, a legfontosabb teendők az ültetésen, majd a gyümölcsszedésen túl az, hogy év közben figyeljünk majd arra, hogy a leveleken megjelenik-e a foltbetegség. Ha igen, akkor le kell vágni az egész lombot, de nem kell félteni, mert utána újra kihajt. Augusztusban aztán az eperről le lehet választani a kis sarjakat, amik az indákon nőnek. Ha módunkban áll, ezeket érdemes újra elültetni, mert így szaporodik a növény. Az anyanövény 3-4 év alatt öregszik el, a kis sarjakat ezért is érdemes levágni ősszel az anyanövényről, mert nagyon sok energiát vesz el tőle.

Ha már az eperről van szó, mostanában nagyon keresett, mégis rendkívül nehéz beszerezni a folyton termő fajtákat - mesélte a szakember - amelyek nem csak a fő szezonban, hanem egész nyáron teremnek. Ha nem sikerül folyton termő fajtára bukkanunk, helyette Poór Boglárka azt javasolja, vásároljunk különböző érési idejű fajtákat. Ha mindegyikből viszünk haza néhány tövet, akkor elnyújtható az az időszak, amikor az évben epret ehetünk.

Az eper egyébként szereti a vizet, érdemes, főleg az ültetés évében gyakran öntözni, ugyanis ha megfelelő mennyiségű talaj a gyökeresedését is segíti. Még az eperszezon után, nyáron is érdemes locsolni a növényeket, hogy jól meg tudjon erősödni, így a következő évben még több termést tud hozni. Viszont a túlöntözést kerüljük el, mert az így betömörödött, levegőtlen talajban fertőzhetnek a gyökérbetegséget okozó gombák. Ezek pedig akár a növények pusztulását is okozhatják.

Jó hír viszont, hogy tavaszig az eperrel már semmi dolgunk! Cserépben lévőket vigyük be a garázsba, de a kertben időben elültetett palántákat télen sem kell letakarni, mert egy olyan növényről van szó, ami tényleg bírja még a leghidegebb hazai fagyokat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?