2021. november 27. szombat Virgil

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.10.28. csütörtök

Túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható, de a nyugati, délnyugati határ közelében a köd tartósabban megmaradhat, ott csak késő délelőtt oszlik fel teljesen - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2021.10.28.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2021.10.28.) napon.
 
 

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2021.10.28.) napon.

2021.10.28. csütörtök: Túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható, de a nyugati, délnyugati határ közelében a köd tartósabban megmaradhat, ott csak késő délelőtt oszlik fel teljesen. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, napközben Sopron és a Fertő környékén megélénkül a déli szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.
Késő estére általában 1 és 6 fok közé csökken a hőmérséklet, de a fagyzugokban már lehet gyenge fagy.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatásra nem kell számítani. A hajnalok sokfelé lesznek fagyosak, nappal viszont 17 fok környékére melegszik fel a levegő.

A következő napon várható időjárás

2021.10.29. péntek: Az éjszaka képződő ködfoltok feloszlását követően túlnyomóan derült, napos időre lehet számítani. A többnyire mérsékelt délkeleti, keleti szél a Dunántúlon időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Friss híreink:

Érik a krízis: hiánycikké vált a mezőgazdasági gépek létfontosságú adalékanyaga
Egy hét alatt szinte minden magyar benzinkútról eltűnt a modern dízelmotorok működéséhez nélkülözhetetlen AdBlue nevű adalék. Ennek eleinte a hirtelen felvásárlási láz volt az oka, és nem az utánpótláshiány, de mostanra a helyzet megfordult. A probléma közel 300 ezer autót, mintegy 100 ezer kishaszonjárművet, közel 5 ezer autóbuszt, 33 ezer kamiont és nehézteher-gépjárművet érinthet, és ebbe nincsenek beleszámolva a mezőgazdasági gépek, amelyek működéséhez szintén elengedhetetlen az AdBlue.

Őrület, ami a magyar gabonapiacon zajlik: már ennyibe kerül a búza és a kukorica
Magyarországon az egy évvel korábbinál 50 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 87,3 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával október második hetében. A takarmánybúzát 53 százalékkal drágábban, tonnánként 85,7 ezer forintért, míg a takarmánykukoricát 80 százalékkal magasabb, 90,3 ezer forintos tonnánkénti áron adták október második hetében.

Külföldre kerül a magyar bioélelmiszerek java: ezért viszik ki az országból a termelők
Habár 2010 óta 2,5-szeresére nőtt a biogazdálkodásba vont területek nagysága Magyarországon, a megtermelt termékek 80-90 százaléka még most is a külföldi piacokon kerül eladásra – tájékoztatta az Agrárszektort Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a most induló, az ökológia gazdálkodást támogató pályázati felhívás változtathat ezen az arányon, hiszen a következő három évben eddig soha nem látott mértékű források érkeznek a biogazdálkodásban érintettek számára, így a területek mérete tovább emelkedhet, az exportra jutó termékek mennyisége viszont csökkenhet.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó