2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Növény

Frontokkal teli hét következik

Hétfőn még a nyugati megyék kivételével nyárias, száraz időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat, majd kedden egy frontrendszer hatására szeles, többfelé csapadékos időre van kilátás. Időjárási frontok a hét további részében is többször érintik hazánkat, ezért napos és felhős időszakok egyaránt várhatók, de további, nagy területre kiterjedő, számottevő csapadék vasárnapig már nem valószínű.
 
 

Az előző héten jelentősebb eső a délnyugati határszél kivételével sehol sem öntözte a földeket, bár többször, többfelé esett kisebb mennyiség, ami a talajt nem nedvesítette át, de a kiszáradását megakadályozta. Az előző vasárnapon esett bőséges esőnek köszönhetően nedves még a talaj a Kisalföld és az Tiszántúl kivételével többfelé az országban, viszont a mélyebb rétegekben általában kevés a nedvesség - írja a met.hu.

Az előttünk álló héten napos és felhős időszakok váltják majd egymást, a legtöbb felhő kedden várható, azonban a hét közepe naposnak ígérkezik. Kedden a nyugati és az északi országrészben várható jelentősebb mennyiségű csapadék, és a hét további részében is inkább a Dunántúlon lehet esőkre, záporokra számítani.

Az Alföldön csak kevés csapadék valószínű. A keddi nap kivételével elég száraz lesz a levegő, a legmelegebb órákban nyugaton 50 százalék alá, az Alföldön pedig 40 százalék alá esik a relatív nedvesség értéke. Elég szeles lesz az idő, szombat kivételével minden nap nagy területen élénkül, illetve erősödik majd meg a szél. A hőmérséklet is elég tág határok között változik, csütörtökön, szombaton és vasárnap az átlagosnál melegebb időre lehet számítani. Emellett kedden és pénteken a keleti és nyugati országrészek között is nagy különbségek várhatók. Komolyabb éjszakai lehűlés a héten még nem várható.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1350-1400 foknap körül, az ország déli részén pedig 1500 foknap fölött alakulnak. Ezek nagyjából 200 foknappal az átlag fölötti értékek, e miatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, főként délen a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya.

A szántóföldek már nem zöldellnek, a napraforgó, és sokfelé a kukorica is beérett,

ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld keleti felén és a Kisalföldön következett be, vagyis azokon a területeken, ahol kevés csapadék hullott az utóbbi időben, és ezt jelzi a növények száradása is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu