2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Növény

Ha kisülnek a kaszálók, legeltethetők az ökológiai célterületek

26 ezer hektár szabadul fel takarmánynyerés céljára Mecklenburg-Előpomerániában egy tartományi rendelkezés nyomán. Úgy tűnik, Németországnak évek kellenek a tavalyi aszálykárok teljes kiheverésére, a talajok vízkészlete ugyanis nem töltődött fel, és a kaszálók gyengén teremnek. Az állatok ellátása érdekében az ökológiai célterületeket hasznosítják.
 
 

Mecklenburg-Előpomeránia termelői ismét bajban vannak. A májusi esők nem tudták feltölteni a tavalyi aszályban megcsappant talajvízkészletet. Ezért a tartományi vezetés úgy döntött, július elsejétől megengedett az ökológiai célterületek tarlóit kaszálásra és legeltetésre használni. A tartomány agráminisztere, dr. Till Backhaus ugyanakkor arra intette a gazdálkodókat, hogy a rovarok és más élőlények védelme érdekében lefgfeljebb a terület 80 százalékát hasznosítsák takarmányozási célra, a többit hagyják meg búvóhelynek.


"A gazdáknak nem szükséges a használat változását kérelmezni vagy jelezni a hatóságnak. Remélem, ezzel az intézkedéssel enyhíthetünk az állattartó gazdaságok gondjain, még akkor is, ha ezeken a területen csak csökkent értékű takarmány nyerhető" - fűzte hozzá a szakminiszter. A német állattartók tavaly extrém károkat szenvedtek el a takarmány-előálíltásban az aszály miatt. MInt arról az agrárszektor.hu többször is beszámolt, még a szalmát is búzaáron vásárolták fel, a rétiszéna pedig szinte megfizethetetlen kinccsé vált. A vízhiányt sajnos azóta sem pótolta a természet, a jobb időjárási kondíciók csak enyhíteni tudtak a helyzeten. Az április végi első kaszálásokkor már látszott, hogy a hozamok  messze a normális mennyiség alatt vannak. Mostanra a talaj vízkészete erősen kimerült. A tartományi rendelkezés 26 ezer hektárnyi területet szabadít fel takarmánynyerés céljára.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu