2021. szeptember 24. péntek Gellért, Mercédesz

Hírek - Növény

Hatalmas szenzáció: növényekkel küldtek jeleket az űrbe a tudósok

A növények felhasználásával állítottak elő energiát, majd láttak el elektromossággal különböző szenzorokat a tudósok, és ezek segítségével jeleket küldtek az űrbe. A műholdas kapcsolaton keresztül kommunikáló növényeket erőforrásként felhasználó készülék a maga nemében első a világon, jelentette ki az Európai Űrügynökség.
 
 

A holland Plant-E és az angol Lacuna Space vállalatok közös projektje azon az elven működik, hogy a rendkívül kis energiaigényű készülék olyan rádiófrekvenciákon küld jeleket, amelyeket az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak képesek fogni, írta meg a Future Farming. A program az Európai Űrügynökség telekommunikációs rendszerekkel foglalkozó magas szintű kutatásának (ARTES) része.

A szenzor a levegő páratartalmáról, a talajnedvességről és a talaj hőmérsékletéről küld adatokat, vagyis a segítségével különféle mezőgazdasági művelés alá vont földterületekről kaphatunk pontos és aktuális információkat. Az Európai Űrügynökség szerint ez a technológia segíthet majd a gazdáknak folyamatosan nyomon követni a növényeik állapotát, ami a hozamokat is növelhetik majd.

A Plant-E által kifejlesztett rendszer ugyanazokat a mikrobiális üzemanyagcellákat használja áramfejlesztésre, mint amelyeknek a segítségével Pete, a páfrány készíti a szelfijeit a londoni Zoológusok Társaságának állatkertjében.

(A cikkben felhasznált képek a Lacuna Space tulajdonát képezik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu