2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Növény

Indul a parlagfűmentesítési hét: ez minden magyar földhasználót érint

Parlagfűmentesítési hetet hirdet az Agrárminisztérium július 1-7 között. A földtulajdonosok számára a parlagfű elleni védekezés egész évben fennálló kötelezettség, ennek a programnak a célja pedig a lakosság szemléletformálása.
 
 

A parlagfű elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében, a közfoglalkoztatási programok keretében a Belügyminisztérium, az Agrárminisztériummal együttműködve védekezési tevékenységet koordinál - írja közleményében az Agrárminisztérium. Közfoglalkoztatás keretén belül önkormányzati területeken, valamint állami tulajdonban lévő területeken (vízügyi, erdészeti, közút, MÁV, ORFK, BVOP) valósul meg a parlagfű-mentesítési tevékenység.

Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

A 2019. évben futó közfoglalkoztatási programok keretében 5 parlagfű-mentesítési kaszálási ütemterv készült, melyek időpontjai: június 3-7., július 1-5., július 29-augusztus 2., augusztus 26-30., szeptember 16-20. Tekintettel a korábbi évek pozitív tapasztalataira az Agrárminisztérium július 1-7-ig Parlagfű-mentesítési hetet hirdet. A hosszú távú eredmény érdekében az állampolgárok jogkövető magatartásának elősegítéséért kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szemléletformáló tevékenységekre, tájékoztató-, figyelemfelhívó kampányok szervezésére - áll a közleményben. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Minden földtulajdonosra és földhasználóra egyaránt vonatkozik, hogy a parlagfű pollenszórásának és szaporodásának megakadályozása érdekében gyommentesen kell tartania területét. Amennyiben nem tesz eleget a jogszabályban meghatározott parlagfű-mentesítési kötelezettségének, az illetékes hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, melynek mértéke 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu