Itt a búza, amelyik ellenáll a kíméletlen vírusnak: ennek sokan örülni fognak

agrarszektor.hu
A RAGT Seeds által létrehozott, RGT Wolverine névre keresztelt fajta ellenállóbb az árpa sárga törpülés vírussal szemben. Az új őszi búzafajt bevezetése komoly áttörést jelent az európai gabonafélék számára, miután 2018-ban Brüsszel betiltotta a neonikotinoid tartalmú csávázószerek használatát. A rendeletnek köszönhetően a gazdáknak azóta kevésbé hatékony rovarirtószerekkel kell védekezniük a kártevők ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A brit szakértők becslései alapján az árpa sárga törpülés vírus a búzahozam 60%-át tönkre teheti, de a mezőgazdasági és kertészeti fejlesztésekkel foglalkozó bizottság, az AHDB számításai szerint a veszteség akár 82%-ot is lehet. A RGT Wolverine úgy lett megalkotva, hogy az árpa sárga törpülés vírus hiányában is jól teremjen, és az növénytermesztők akkor sem lesznek megbírságolva, ha olyan években választhatják ezt a fajtát, amikor a vírustól nem kell tartani, mondta Tom Dummett, a RAGT gabonaügyi menedzsere. Dummett hozzátette, hogy a RAGT az első nemesítő Európában, aki az árpa sárga törpülés vírussal szemben ellenálló búzát tudott létrehozni, és ezt az ellenállást most már más fajokra is át tudták terjeszteni. A RGT Wolverine az ötéves tesztelési periódus alatt kifejezetten szép termést produkált, még olyan években is, amikor nem volt vírusveszély. Hozamát tekintve pedig az RGT Gravity és Skyscraper fajtákkal is felvette a versenyt.

EZ IS ÉRDEKELHET
A RGT Wolverine ellenállását úgy sikerült létrehozni, hogy a TC14 nevű ausztrál kutatás eredményét felhasználva egy búzafűféle génszegmensét áthelyezték a búza kromoszómájába. Ez a szegmens tartalmazta a Bdv2 nevű, ellenállásért felelős gént. Bár jövőre még csak Nagy-Britanniában lehet RGT Wolverine-t vásárolni, az új őszi búzafaj néhány éven belül elterjedhet egész Európában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?