2020. augusztus 12. szerda Klára

Hírek - Növény

Itt a búza, amelyik ellenáll a kíméletlen vírusnak: ennek sokan örülni fognak

A RAGT Seeds által létrehozott, RGT Wolverine névre keresztelt fajta ellenállóbb az árpa sárga törpülés vírussal szemben. Az új őszi búzafajt bevezetése komoly áttörést jelent az európai gabonafélék számára, miután 2018-ban Brüsszel betiltotta a neonikotinoid tartalmú csávázószerek használatát. A rendeletnek köszönhetően a gazdáknak azóta kevésbé hatékony rovarirtószerekkel kell védekezniük a kártevők ellen.
 
 

A brit szakértők becslései alapján az árpa sárga törpülés vírus a búzahozam 60%-át tönkre teheti, de a mezőgazdasági és kertészeti fejlesztésekkel foglalkozó bizottság, az AHDB számításai szerint a veszteség akár 82%-ot is lehet. A RGT Wolverine úgy lett megalkotva, hogy az árpa sárga törpülés vírus hiányában is jól teremjen, és az növénytermesztők akkor sem lesznek megbírságolva, ha olyan években választhatják ezt a fajtát, amikor a vírustól nem kell tartani, mondta Tom Dummett, a RAGT gabonaügyi menedzsere. Dummett hozzátette, hogy a RAGT az első nemesítő Európában, aki az árpa sárga törpülés vírussal szemben ellenálló búzát tudott létrehozni, és ezt az ellenállást most már más fajokra is át tudták terjeszteni. A RGT Wolverine az ötéves tesztelési periódus alatt kifejezetten szép termést produkált, még olyan években is, amikor nem volt vírusveszély. Hozamát tekintve pedig az RGT Gravity és Skyscraper fajtákkal is felvette a versenyt.

A RGT Wolverine ellenállását úgy sikerült létrehozni, hogy a TC14 nevű ausztrál kutatás eredményét felhasználva egy búzafűféle génszegmensét áthelyezték a búza kromoszómájába. Ez a szegmens tartalmazta a Bdv2 nevű, ellenállásért felelős gént. Bár jövőre még csak Nagy-Britanniában lehet RGT Wolverine-t vásárolni, az új őszi búzafaj néhány éven belül elterjedhet egész Európában.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu