Ebben a megyében megszívták a gazdák: jó minőségű búzát elvétve taláni csak

met.hu
A kukorica és a napraforgó termésátlaga a vártnál jobb lett, az őszi búzát és a repcét termesztők azonban nagyon kedvezőtlen évet zártak - nyilatkozta hétfőn az MTI-nek a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára. Barabás Béla elmondta, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a búzatermés az előzetesen remélt mennyiségtől néhol 20 százalékkal is elmaradt, emellett nagy problémát jelent a fuzáriumos szennyezettsége.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A jó minőségű búzát 57-58 ezer forintos tonnánkéti áron vásárolják fel, a gyengén vagy közepesen szennyezettért jelenleg 37-40 ezer forintot adnak. "Jó minőségű búza Békésben elvétve akad" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ilyen árak mellett a gazdáknak veszteséget kell elkönyvelniük. Hangsúlyozta, a magas toxintartalmú búzát a malomipar nem vásárolta fel, abból élelmiszeripari termék nem készült. A repcetermés is negatív eredményt hozott, a vetett 25 ezer hektár helyett csak 13 ezerről lehetett terményt betakarítani. Az eddig több mint 200 hektáron repcét termesztő Köröstarcsai Agrár Zrt. fel is hagy e növénykultúra termesztésével - közölte.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Idén 18 ezer hektárt vetettek be a gazdálkodók őszi repcével, ez csaknem 8 ezerrel kevesebb az elmúlt évekhez képest - tette hozzá. A titkár elmondta, napraforgóból és kukoricából a vártnál jobb eredmények születtek, előbbinél hektáronként 3,2 tonna; utóbbiból 7,3 tonna volt a megyei termésátlag. "Hét tonna felett már biztosan van nyereség a jelenlegi, tonnánkénti 40 ezer forintos kukorica átvételi ár mellett" - mondta. A termelési költségek hektáronként jellemzően 200-250 ezer forint között mozognak - jegyezte meg.

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Békésben 227 ezer tonna napraforgó termést takarítottak be csaknem 71 ezer hektárról. Kukoricából közel 97 ezer hektárról mostanáig csaknem 706 ezer tonnát arattak le, a betakarítás 98 százalékos. A Viharsarokban őszi búzát 105 ezer, árpát 21 ezer, repcét pedig 18 ezer hektáron fognak termeszteni, a gazdák csaknem végeztek a vetéssel, búzából van még hátra 10 ezer 500 hektár - tájékoztatta a megyei agrárgazdasági kamara az MTI-t.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?