2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Növény

Jó üzletet látnak a gyógynövényekben

Több mint fél milliárd forintos beruházással gyógynövény-feldolgozó épül Kajdacson. Összesen tizenöt település szeretne bekapcsolódni az ellátásba, Tolnában ugyanis 250 hektárnyi önkormányzati területen lehetne gyógynövényeket termeszteni.
 
 

A Mezőföld löszös talajában a gyógynövényeket magas hatóanyag-tartalommal lehet termeszteni. A korábban is termelt macskagyökér, angelinagyökér mellett többek között citromfüvet, csalánt, zsályát dolgoznak majd fel Kajdacson. Ezek hatóanyagára elsősorban a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar részéről van növekvő igény.

 

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A napi másfél tonna kapacitású kajdacsi üzemben főként válogatják, előkészítik a gyógynövényeket a Pannonpharma Kft. pécsváradi üzeme számára. A megyei önkormányzat felmérése szerint 250 hektárnyi önkormányzati területen lehetne gyógynövényeket termeszteni Tolnában, és egyéni vállalkozók is bekapcsolódhatnak a termesztésbe. Tizenöt önkormányzat áll szerződéskötés előtt, hogy bekapcsolódjon a gyógynövények termesztésébe. Eddig húsz hektárt vetettek be, de a gyógynövények vetése májusban folytatódik, a vetőmagot a Gyógynövénykutató Intézet Kft. génbankja térítésmentesen adja az önkormányzatoknak.

Az 1260 lakosú Kajdacs 550 millió forintos támogatást nyert el a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból az üzem felépítésére, valamint az annak helyet adó ipari park kialakítására. Az üzemet, ahol 40-50 embert foglalkoztatnak majd, az önkormányzat bérbe adja a Pannonpharmának – mondta Boda János, a község polgármestere.

A Pannonpharma Kft. 50 százalékos, 440 millió forintos támogatást nyert el az új technológiára a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból. Pallos József Péter ügyvezető igazgató elmondta, hogy a beruházás számításaik szerint 4-4,5 éven belül térül meg, a termelés két éven belül éri el a kapacitás 80-90 százalékát. A tavaly mintegy két és fél milliárd forintos árbevételt elért cég a hatóanyagok értékesítéséből 2021-re körülbelül 500 millió forintos árbevételre számít.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu