Tuti tippek levéltetvek ellen: ezek a házi praktikák tényleg működnek

Tuti tippek levéltetvek ellen: ezek a házi praktikák tényleg működnek

agrarszektor.hu
A levéltetű-probléma a legtöbb kertész számára sajnos nem ismeretlen, és ahány ház, annyi módszer létezik a kártevők ellen. Sokan esküsznek a kémiai vegyszerekre, sokan azonban inkább a természetes anyagokat választják. Mindegyik kategóriában találni hatékony megoldásokat, összegyűjtöttük, melyek azok a vegyszermentes praktikák, amelyeket bevethetünk kertünkben a levéltetvek ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ültessünk okosan és óvatosan

A levéltetvek elleni harcot már a növények ültetésekor elkezdhetjük, méghozzá azzal, ha odafigyelünk arra, mit, mi mellé teszünk a kertben - írja a balconygardenweb.com. A zöldségek mellé ültessünk például olyan növényeket, amelyek távol tartják a bosszantó kártevőket, de érdemes a kert több pontján is elhelyeznünk ilyen, a levéltetvek számára riasztó növényeket.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Növények, amelyek távol tartják a levéltetveket

Ültessünk olyan növényeket, amelyeket nem kedvelnek a levéltetvek, ezáltal pedig távol maradnak a kertünktől. Ilyenek például a körömvirág, vagy a napraforgó, a zöldségek közül a fokhagyma, de érdemes a gyógynövényekkel is megpróbálkozni, mint  a menta, a levendula, vagy az oregánó.

Természetes permetszerek levéltetvek ellen

Ha már későn kapcsoltunk, és a levéltetvek bizony már ott vannak a kertünkben, akkor készíthetünk otthon természetes permetszereket is, amelyek egyik legfőbb előnye, hogy organikusak, és nagyon gyorsan összedobhatjuk őket. Azt azért ne felejtsük el, hogy ezek a permetszerek nem úgy működnek, mint a kémiai peszticidek, így valószínűleg gyakrabban kell használnunk őket a növényeken.

1. Használjunk fokhagymát

A fokhagyma nagyon hasznos növény a kártevők, így a levéltetvek ellen is. Készítsünk belőle oldatot, amihez szükségünk lesz 100 gramm zúzott fokhagymára, ezt tegyük 1 liter vízbe, majd hagyjuk állni 24 órán át. Másnap ezt az elegyet forraljuk körülbelül 20 percig, majd ha ezzel megvagyunk, és az oldat kihűlt, akkor töltsük bele a permetezőnkben, és már használhatjuk is.

2. Gyermekláncfűből is készülhet permetszer

A pongyola pitypang nem csak egy gyom, hiszen hasznos tulajdonságainak köszönhetően permetszer is készülhet belőle. 400 gramm levelet öntsünk le 10 liter vízzel, majd hagjyuk állni legalább 3 órán át. Ha ez megvan, töltsük az oldatot permetezőbe, és már be is vethetjük a levéltetvek ellen.

3. Ó te fantasztikus csalán

Készíthetünk permetszert csalánból is, ilyenkor azonban mindig húzzunk kesztyűt a levelek szedésekor, nehogy megcsípjen minket a növény. Szedjünk körülbelül 1 kilogramm csalánlevelet olyan növényről, amely nem virágzik, öntsük le 10 liter vízzel, majd hagyjuk állni 24 órán át. Ezt követően már használhatjuk is az oldatot hígítás nélkül a szükséges növényekre permetezve. Egy másik recept szerint öntsünk le 1 kilogramm csalánlevelet 2 liter vízzel, majd 2-3 hétig hagyjuk így állni, egészen addig, míg egy barnás oldatot nem kapunk. Ezt az oldatot hígítva használjuk, 1 rész keverékhez öntsünk 7 rész vizet, és már permetezhetünk is vele. 

Még több természetes módszer a levéltetvek ellen

1. Permetezzük le vízzel a levéltetvekkel teli növényeinket. Az erős sugarú víz ugyanis simán lemossa majd őket. 

2. Különböző illóolajokat - borsmenta és levendula - is bevethetünk a levéltetvek ellen. Habár elpusztítani nem pusztítják el őket, de biztosan távol tartják majd a kártevőket, ezért érdemes akár a permetszerünkbe is keverni néhány cseppet belőlük.

3. Csalogassuk oda a kertünkbe a levéltetvek természetes ellenségeit, mint a katicabogarak, vagy a sáskák. Ők elvégzik majd helyettünk a piszkos munkát. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?