2021. január 15. péntek Lóránt, Loránd

Hírek - Növény

Jön a tél! - Ideges gyümölcstermelők, aggódó VM

Rettegnek a hidegtől, de még nincs ok pánikra.
 
 

Tájékoztatást kért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) annak megállapítására, mekkora károkat okozhat a hazai gyümölcsösökben a valójában most beköszöntő tél. A gazdák egy része ideges az eddigi szokatlanul enyhe téli időjárás miatt, és jelentős veszteségektől tart. A FruitVeB szerint viszont egyelőre legfeljebb kisebb károkról lehet szó a csonthéjas ültetvényeken.

Jelentést készített Czerván György agrárgazdasági VM-államtitkár számára a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) arról, milyen állapotban éri a most beköszöntő tél a hazai árutermelő gyümölcsösöket – mondta az agrarszektor.hu-nak Mártonffy Béla, a szervezet elnöke. Amiatt fogalmazódnak meg aggodalmak, hogy az ültetvények egy részében – elsősorban Dél-Magyarországon – már beindulhatott a nedvkeringés és a rügyképződés az eddigi szokatlan meleg miatt, ezért a most prognosztizált jelentősebb lehűlés komoly fagykárokat okozhat. A meteorológusok szerint a hét végén és a jövő hét elején az éjszakai hőmérséklet mínusz 9-10 fok körül alakulhat.

Mártonffy Béla tájékoztatása szerint a gyümölcsfák eddig úgynevezett mélynyugalmi állapotban voltak, január közepétől-végétől pedig kényszernyugalmi fázisba kerülnek. Ebben is védettséget élveznek azonban akkor, ha a hőmérséklet csak mínusz 8-12 fokig csökken. Nagyobb károktól akkor kellene tartani, ha hosszabb ideig mínusz 15 fok vagy még hidegebb lenne. További komoly veszéllyel fenyegetne, ha a tél hátralévő részében a hideg-meleg periódusok váltogatnák egymást, mert mostantól a nedvkeringés idő előtti beindulásának, illetve a rügyek elfagyásának veszélye még nagyobb lehet.

Egyes gyümölcstermelők – elsősorban Dél-Magyarországon – ugyanakkor már most idegesek, és jelentős károktól tartanak az eddigi enyhe időjárás miatt. A FruitVeB viszont úgy véli, pánikra még nincs ok, mert a felmérések egyelőre nem vetítenek előre komoly veszteségeket. A szervezet úgy látja, a mostani lehűlés a csonthéjas ültetvényeken okozhat kisebb károkat, főként a korai gyümölcsfajtáknál. Most leginkább a kajszibarack és a cseresznye lehet veszélyben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu