Jövőbeni terveiről árult el részleteket az RTL Klub Misi gazdája

agrarszektor.hu
Sokkal több értelme van Magyarországon biogazdálkodást folytatni, és biogyümölcsöket, illetve zöldségeket termeszteni, mint hagyományosan gazdálkodni, ami ma már itthon nem feltétlenül jövedelmező - mondta el az agrárszektor.hu-nak Szilágyi Mihály, az RTL Klub Házasodna a gazda műsorának egyik gazdája. A Hajdú-Bihar megyei Nyíracsádon gazdálkodó férfi azt is elárulta, hogy milyen újításokat vezetett be a biotermesztésben, illetve, hogy mik okozzák jelenleg a legnagyobb kihívásokat számára a gazdálkodásban.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szilágyi Mihály főleg gyümölcs-és zöldségtermesztéssel foglalkozik, de földjén több hektár szántóföldi növény is megtalálható. A gazda mindent bioként termeszt, nagyapjától tanult gazdálkodni, majd folyamatosan képezte magát, az összes földet, ami jelenleg a tulajdonában van, önerőből szerezte meg. A teljes gazdasága, a bérelt területekkel együtt 200 hektár, mindent napelemmel működtet, teljesen önellátók, és habár mindez jól hangzik, azt azért hozzátette, hogy emögött nagyon sok munka van.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Mihály 40 hektáron termeszt bioalmát, és most nyert egy ültetvénytelepítési pályázaton, így 28 hektárt lényegében kicserél az almaültetvényen új rezisztens fajtákra, mivel a farendszer már jócskán elöregedett, illetve mint mondta bioban csak rezisztens fajtákkal lehet jól étkezési almát termeszteni. Szerinte sokkal több értelme van a biovonalat erősíteni, ezért is választotta ezt a fajta termesztési módot, hiszen a hagyományos gyümölcstermesztéssel itthon és külföldön sem lehet versenyezni. A Magyarországon minden évben jellemző almabotrány tavaly még őt is érintette, akkor nagyot bukott a gyümölcsön, idén azonban a gazdálkodása megkapta a bio minősítést, mivel 3-4 év után teljesen átálltak az ökotermesztésre. Hozzátette, biora egyelőre külföldön még nagyobb igény van, mint itthon, ezért inkább ott adja el az almát, de ha van rá igény belföldön is értékesíti.

Az almaültetvény része egy csemetekert is, a gazdaságban saját maguk oltják a fákat. Mihály elárulta, hogy idén nagyon szép, 99 százalékos lett az oltásuk, ami annak köszönhető, hogy egy speciális bioösszetevővel oltják a fákat, ami 30 százalékkal gyorsítja a növekedést, illetve így sokkal több fa éli túl az oltást.

Forrás: RTL Klub

A gazda görögdinnyével is foglalkozik, és ha minden igaz, neki lesz először biodinnyéje Magyarországon.  A dinnyét az almafasor közé ülteti, amivel sokat spórol, hiszen így egyszerre tud öntözni, és a két gyümölcs növényvédelmét is egy időben meg tudja oldani.

"Ilyen a piacon sincsen, és célom is olyan gyümölcsöket termeszteni, amelyekkel versenyképes lehetek mind belföldön, mind pedig külföldön. Így igyekszem mindig valami újat kitalálni, amivel dobbanthatok és újíthatok is." 

Édesburgonyát 6-7 hektáron termeszt, természetesen ezt is biogazdálkodás keretein belül. Azért ezt a zöldséget választotta, mert a gazdaságban van egy homokos terület, amivel nem tudtak mit kezdeni, és habár itt akár rendes burgonyát is lehetne termeszteni, Magyarországon ez nem lenne jövedelmező, ezért valami újat és mást kellett kitalálni, amit jó áron el lehet adni.

Az idei év szélsőséges időjárása Mihálynak is okozott kellemetlenségeket, lefagyott ugyanis szinte az összes almája. "Védekezni ez ellen nem nagyon lehet, annyit tehetek, hogy inkább rezisztens fajtákat ültetek, amelyek később virágoznak." Több kihívás is volt 2019-ben, amivel meg kellett küzdenie, a legnagyobb probléma a kezdeti aszály volt, aztán jött a fagy, majd a rengeteg eső, a legnagyobb problémát azonban a vízhiányban látja a gazda, hiszen ő sem tudja megoldani, hogy az egész területen öntözzön.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?