2021. január 16. szombat Gusztáv

Hírek - Növény

Kellemetlen perceket okozhat a gazdáknak az időjárás: nem lesz zavartalan a betakarítás a héten

Napos, száraz időben lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal az elmúlt napokban. A héten bár változékonyabbra fordul időjárásunk, nagy területre kiterjedő, bőséggel áztató eső a hét első felében még nem valószínű, de többfelé lesz csapadék. Ugyanakkor a felhősebb időben megszűnnek a talajmenti fagyok, jelentősen enyhébbek lesznek az éjszakák.
 
 

A mögöttünk álló hét elején az ország déli és nyugati felén hullott 2 és 7 mm közötti csapadék, néhol kevéssel 10 mm fölött, máshol azonban még 1 mm sem esett, majd a hét második felében már országszerte száraz idő volt - írja a met.hu. A talaj legfelső rétege bár mindenütt veszített nedvességtartalmából, de a hajnali harmatnak köszönhetően a legtöbb helyen így is elegendő nedvességet tartalmaz a repce keléséhez, fejlődéséhez, valamint az őszi gabonák magágy-előkészítéséhez. A leginkább száraz talajok északkeleten, a Felső-Tisza vidékén és a Nyírségben vannak. A középső rétegekben azonban a Tiszántúl egészén és Baranya megyében valamint Somogy megye déli részén is jelentős a nedvességhiány, az alsóbb talajréteg pedig országszerte igen száraz.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A napraforgó és a kukorica betakarítása egyaránt folyamatban van. A száraz időjárás hozzájárult a még le nem aratott állományok további nedvességvesztéséhez, de a hideg hajnalok és hűvös nappalok nem segítették az érést, a továbbiakban főként a Dunántúlon a száraz idő mellett melegre is szükség lenne a kukorica teljes éréséhez. A legtöbb helyen még kellően nedves felső talajréteg kedvező feltételeket nyújt az őszi káposztarepce keléséhez, fejlődéséhez, valamint az őszi kalászosok vetése előtt a talaj előkészítéséhez is, ugyanakkor a gyomosodás is megindult.

Az előttünk álló héten változékony időre van kilátás. Szerdán estétől csütörtök estig nyugatról kelet felé vonul át hazánk fölött egy csapadékzóna, esővel, záporokkal, zivatarokkal, majd pénteken átmeneti szárazabb léghullámok után a hétvégén ismét többfelé valószínű kisebb eső, zápor. A jelenlegi számítások szerint a hét végéig összességében 5 és 15 mm közötti csapadékra lehet számítani az ország nagy részén, a legnagyobb mennyiség csütörtökre ígérkezik. Ennél több, akár 20 mm-t meghaladó csapadék a mostanában igen száraz észak-tiszántúli régióban valószínű, ahol nagy szükség van a talajok átnedvesítésére. A nedvesebb levegő a héten kedvez majd a növényi kórokozók elszaporodásának. Emelkedik a napi átlaghőmérséklet. Elsősorban az éjszakák lesznek enyhébbek, megszűnnek a talajmenti fagyok, hajnalonként jellemzően 8, 13 fokig hűl le a levegő, és nappal is a legtöbb helyen 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Csütörtökön lesz átmenetileg kissé hűvösebb.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu