2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Növény

Kevesebb lesz a búza, mint amennyi az igény

A francia piacelemző vállalat, a Tallage szakemberei szerint az EU tagországaiban összesen 140 millió tonna búzát takaríthatnak be a gazdák a következő hetekben. Ez a mennyiség közel 2 millió tonnával kevesebb a 2017. évinél. Globálisan is kevesebb búza teremhet, a világ igényeit csak a készletekkel együtt tudja majd fedezni a termés - foglalja össze az adatokat az AKI piaci jelentése.
 
 

Búza: a készeletekben bízunk

A váratlan áprilisi hőstressz elsősorban a skandináv országokban, Németország északi területein, Lengyelországban és a balti államokban befolyásolhatja negatívan a hozamokat. (Ugyanazokon a területeken, ahol márciusban még a bőséges csapadék miatt szenvedtek a növények.) Az uniós termelés több mint felét biztosító három tagország közül egyedül Franciaországban várják az elemzők a termés növekedését (4 százalékkal 37,8 millió tonnára). Németországban viszont 1,5 százalékkal 24 millió tonnára, az Egyesült Királyságban közel 1 százalékkal 14,5 millió tonnára mérséklődhet az idei kibocsátás. Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában 6-8 százalékal kevesebb búza kerülhet a raktárakba. Spanyolországban a 2017. évi komoly hozamkiesést követően a hektáronkénti termés 3,7 tonnára nő (+61 százalék) a prognózis szerint, így az ország összes búzatermése akár 59 százalékkal 6,1 millió tonnára bővülhet. Magyarországon egyelőre nem állnak rendelkezésre hivatalos adatok a 2018. évi termésre vonatkozóan, mindenesetre a Tallage alig 4,8 millió tonna (–5 százalék) búzatermés betakarításával számol, 5,1 tonna/hektár (–4,5 százalék) átlaghozam mellett.

Aratás a domboldalon (Forrás: bauwesta-landmaschinen.de)

A világ vezető búzaexportőr országai közül Oroszországban a tavalyinál 13-19 százalékkal kevesebb, 69-74 millió tona búzát takaríthatnak be a gazdák az idén. Ukrajnában szintén a termelés csökkenése (–1-3 százalék) várható, 25-27 millió tonna termény kerülhet a tárolókba. A 2018/2019. évi szezon globális termése elmarad az egy évvel korábbitól. A legfrissebb mértékadó prognózisok szerint (USDA, IGC,Tallage) összesen 723-745 millió tonna kenyérgabona kerülhet a világ tárolóiba a júliusban kezdődő új gazdasági évben. Az elemzők véleménye megegyezik abban, hogy ez a volumen alulmúlja a globális felhasználást, ugyanakkor a bőséges nyitókészlettel együtt elegendő lesz a 736-751 millió tonna igény fedezésére.

Kukorica: egyelőre minden rendben

A világ első számú kukoricatermelőjénél, az Amerikai Egyesült Államokban az agrárminisztérium (USDA) 32,7 millió hektáron (–2 százalék) 357 millió tonna termést jelez (–4 százalék). Az állományok állapota egyelőre biztató, a termőterület 77 százaléka kapott jó/kiváló minősítést 2018. június 24-én. A fekete-tengeri országokban az idén tovább nő a kukorica termőterülete. Ukrajnában 4,6 millió hektárról akár 30 millió tonna termést is betakaríthatnak a gazdák idén ősszel, ez 24 százalékkal lenne több a 2017. évi kibocsátásnál. Oroszországban a termelés 13 százalékos növekedését a biztató hozamvárakozásokra alapozzák az elemzők, a növény termőterülete ugyanis 2,7 millió hektár maradt. Az Európai Unióban 8,6 millió hektáron (+1 százalék) került a földbe a vetőmag az idén a Tallage adatai szerint. Egyelőre optimisták az előrejelzések, a múlt évinél kissé jobb hozamokat helyeztek kilátásba a szakétők.

(Forrás: Agrárpiaci Jelentések, AKI)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu