2020. július 16. csütörtök Valter

Hírek - Növény

Kiderült: így élhetik túl a következő éveket a magyar termelők

A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás keretén belül szeptember 26-án szántóföldi növénytermesztési szakmai konferenciát rendezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Növényvédelmi Szövetség és a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége. A konferencia résztvevői egyet értettek abban, hogy az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása komoly hatással volt a búza és a napraforgó minőségére, a gabonatermésről ugyanakkor megállapították, hogy a vetésszerkezet stabil és a többéves termésátlagok is pozitívan alakultak.
 
 

Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy a hazai gabonatermesztők egy nehezebb időszakot tudhatnak maguk mögött, mivel az elmúlt hetek csapadékhiánya mellett a hirtelen felhőszakadásokkal és viharokkal is meg kellett küzdeniük - írja a kamara. Ez növénybiztosítási szempontból váratlan helyzetet eredményezett, ugyanis a termelők jelentős részét felkészületlenül érték a felhőszakadások és viharok okozta károk, amelyre nem vagy alig kötöttek eddig biztosítást. Ugyanezeken a területeken a jégkárok, nem kis mértékben a kamara által működtetett jégkármérséklő rendszernek köszönhetően, csökkentek.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A konferencia résztvevői abban egyetértettek, hogy a már említett zaklatott időszak a növény-egészségügy területére is hatással volt. A laboratóriumok a búzánál és a napraforgónál fuzárium- és toxinfertőzések megjelenését mutatták ki. A kukoricát eddig elkerülték a betegségek, de a szakértők szerint a termelőknek különösen ügyelniük kell az aflatoxin-fertőzés elkerülésére. A tanácskozás termelői kihívásokkal foglalkozó részében a növényvédelemmel foglalkozó cégek képviselői egyetértettek abban, hogy a klímaváltozást az a termelő fogja túlélni, aki megfelelő fajtaválasztással, a szélsőséges időjáráshoz illeszkedő technológiával és növényvédelemmel készül a jövőre. 

A konferencián kiderült, hogy a nedves kukoricák feldolgozása már megkezdődött, ennél a feldolgozók nem észleltek fertőzéseket. Ennek a felhasználása széles körű, hiszen takarmányozási célra és ipari célra is egyaránt alkalmas. A hazai feldolgozók szerint ez a kör a következő 5-15 éves időszakban bővülhet, ugyanis akár már itthon is előállíthatóvá válik a kukoricaalapú bioműanyag, amellyel kapcsolatban már zajlanak a kutatási-fejlesztési tevékenységek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu