Kivárnak a magyar gazdák: ezen múlik, lesz-e újabb árrobbanás a gabonapiacon

Kivárnak a magyar gazdák: ezen múlik, lesz-e újabb árrobbanás a gabonapiacon

2021 hozott hideget-meleget a magyar agrárium számára, ez pedig a gabonaágazatra is igaz. Hihetetlen árrobbanás következett be a nemzetközi és a hazai mezőgazdasági piacon, az árak sokszor igen gyorsan változtak. Problémát jelent, hogy ma sokkal nehezebb előre látni, valamint az sem elhanyagolható, hogy továbbra is az időjárás az "úr". Egy azonban biztos: nem könnyű feladat ma tervezni a mezőgazdaságban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azt pedig szinte lehetetlen lenne megjósolni, hogy milyen év vár a gazdákra 2022-ben, hiszen számos dolog közrejátszik a termelésben. Az időjárás és a dél-amerikai aratás sikeressége a mérvadó a gabona esetében, mondhatni, hogy tűkön ülve várják a szereplők az eredményeket. Hogy hol tartanak az árak jelenleg, és mik a kilátások a szektorban, Petőházi Tamással, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökével járt utána az Agrárszektor.

EZ IS ÉRDEKELHET

A várakozás ideje

2021 decemberében leállt a piac, hamar beköszöntött a karácsonyi szünet a gabonapiacokon. A világpiaci várakozásoknak megfelelően most januártól újra áremelkedés indult el a piacokon, itthon azonban továbbra is szünet van a hazai szántóföldi növénytermesztésben.

Nagy várakozások előtt állunk, most lesz a betakarítási szezon délen, a nyári kalászosok aratása most fog kezdődni, erre vár a világpiac. Magyarországon nagy üzletkötésekről egyelőre nem lehet tudni  

- mondta Petőházi Tamás. 

Hol tartanak most az árak? 

Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökétől megtudtuk, hogy jelenleg 110 ezer forint/tonna áron mozog a búza, 250 ezer forint felett van az olajos növények ára, a kukorica és a többi kalászos ára pedig 90 ezer forint felett. A magyar árakra a világpiaci árak fognak kihatni. Utóbbit a déli féltek terméseredményei határozzák meg. Ha jó hírek érkeznek, csökken az ár, ha rossz hírek, akkor emelkedik. Utána pedig sok múlhat a tavaszi időjáráson is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan érinti a gabonát az enyhe tél?

Mint Petőházi Tamás említette, az utolsó állapotfelmérés tavaly decemberben volt, a legközelebbi pedig márciusban lesz, amelyből a későbbiekben lehet majd kalkulálni. A kalászosok ilyenkor még nyugalmi állapotban vannak, ám a jelenlegi helyzet nem éppen ideális, hiszen néhány héten keresztül 8-10 centiméteres hótakaró alatt kellene lenniük a növényeknek, ami egyelőre nem következett be - csakúgy, mint az előző években. 

Sikerült legyőzni a koronavírust

Bár a járvány közrejátszik a világszinten tapasztalható magas árakban, ennek ellenére elmondható, hogy Magyarországon sikerült megbirkózni vele az ágazatnak. 

Okozott némi problémát a munkaszervezésben, de ezt is meg tudtuk oldani. Egy traktorhoz csak egy ember kell, így nem tud mást megfertőzni, a dolgozók pedig nem találkoztak a legtöbb esetben. Még az üzemanyagot is kivitték, ezzel is csökkentve az érintkezést, valamint törekedtünk arra, hogy kerüljék a tömegközlekedést. Sok praktikus megoldás született, persze, nullára nem lehet csökkenteni a megbetegedéseket, de összességében sikerült jól megszervezni a járvány ideje alatt is a munkát, nagyobb fennakadás nélkül  

- fogalmazott Petőházi Tamás. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit hozhat 2022?

A szakember elmondása szerint nagyon komoly dolog, hogy a növények szabad ég alatt vannak, nagyon sok minden függ majd az időjárástól (ahogyan azt tapasztalhattuk is az elmúlt években). Úgy számolnak, hogy a világpiaci árak akár 2-3 évig is megmaradhatnak, de inkább felfelé tartanak, mintsem lefelé. Rekordmagas terményre és rekordmagas árra lenne szükség, ez azonban egyelőre csak "álom". Tavaly is például a kukorica esetében rekordra készültek, mégsem lett az. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?