Letarolhatja Európát a román gabona: nincs mese, erre jobb felkészülni

Letarolhatja Európát a román gabona: nincs mese, erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu
Az idén bőséges gabonatermésre számítanak Romániában, amelyből így exportra is jut Adrian Chesnoiu román mezőgazdasági miniszter szerint. A tárcavezető, akit a román közszolgálati rádió idézett csütörtökön, elmondta, hogy az időjárási viszonyok és a termelési költségek növekedése miatt a tavalyinál ugyan kevesebb lesz a mezőgazdasági termés, de elegendő ahhoz, hogy Románia gabonát tudjon exportálni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Románia az egyik legnagyobb gabonaexportőr az Európai Unióban, tavaly rekord nagyságú, 11,3 millió tonna termést takarítottak be. 

Annak ellenére, hogy az idei messze áll a tavalyitól, stabil hozamra számítunk, ami azt jelenti, hogy jut gabonaexportra is  

- mondta Chesnoiu, aki reményét fejezte ki, hogy így a piacokra nem nehezedik nyomás és nem lesz gabonahiány.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

EZ IS ÉRDEKELHET

A tárcavezető nem tartotta valószínűnek, hogy Romániában olyan helyzet álljon elő, amely szükségessé tenné a gabonaexport tilalmát. Felidézte, a fekete-tengeri konstancai kikötőn keresztül tavaly 25,2 millió tonna gabonát szállítottak Romániából és a többi szomszédos országból, amelyek nem rendelkeznek tengeri kijárattal. A miniszter szerint a konstancai kikötőre már a háború előtt is nyomás nehezedett, de ez most különösen nagy az ukrán export miatt. Közölte: a román hatóságok beruházásokkal növelik a kikötő kapacitását. Az Ukrajnából érkező gabona tárolása nem okoz problémát Romániának, hiszen 29 millió tonna elraktározására van kapacitás - mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03