Korán kezdődik az aratás: már belevágtak az első táblákba

Agrárszektor
Mindenki egyetért abban, hogy az idei év küzdelmes volt, és a végeredmény erősen kérdéses. Az első táblákba most vágnak bele a kombájnok. Van, aki 25-50 százalékos termésveszteségről beszél, és vannak elégedett termelők is - annak megfelelően, ahogy a csapadék végigvonult az országon. A júniusi 36 fokos meleg túl gyorsan jött és a pára sem hiányzott. A minőség körül óriási kérdőjelek sorakoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Már vágják a búzát Bács-Kiskun megyében, hamarosan a tönköly is sorra kerül.

Még be sem fejeztük a repcét, de már ott vagyunk az árpában és a búzába is belekaptunk. Évről évre azzal áltatjuk magunkat, hogy ez csak egy rendkívüli helyzet lehet, de be kell látnunk: egyre gyakrabban fordul elő, hogy egymásba csúszik a különféle kultúrák betakarítása"

-  mondja egy Szakmár környéki termelő. Míg májusban úgy tűnt, két hét késésben vannak az állományok, mostanra a rekkenő hőségben egy pillanat alatt kész lett minden. A szakmári vállalkozó úgy látja, a hullámzó búzatábla kevés kalászt rejt, és a gazdálkodók hamarosan csalódottan nézegetik majd a kombájn hozammérőjét; 25 százalékos termésveszteség is lehet egy átlagos évjárathoz képest. Az aszályos tavasznak és a gyenge bokrosodásnak meglesz a böjtje, nem mindenhol fog sikerülni az 5 tonna - vélekedik a termelő. A kalászok védelmét egyébként időben elvégezte, a minőséggel itt nem lehet baj.

 
A gondok a száraz tavasszal és a gyenge bokrosodással kezdődtek, de legalább ekkora baj volt a két héttel ezelőtti 36 fokos meleg: megszorultak a szemek"

- teszi hozzá Békés megyében egy másik termelő. Ő úgy saccolja, 20 százalékkal lehet kisebb a termés a normálisnál. Ez esetükben 4-5 tonnás átlaghozamot jelent. "A maradék kalászban kis fajsúlyúak lesznek a szemek, amihez  a kalászfuzáriózis is hozzájárul. Persze a minőséget nehéz szemmel felbecsülni, de mégis azt mondom: maximum egy közepes minőség sikerül idén" - összegez a dombegyházi agrármérnök.

Zala megyében, Páka térségében egy 2000 hektáros gazdaságban viszont azt halljuk, hogy nagyon nagy a termés, 7-8 tonnás átlaghozamokat várnak a sima fajtabúzáktól és a minőséget is hibátlannak látják. Ugyan még nem vágtak bele a táblákba, de egy ekkora gazdaságban hinnünk kell a tapasztalt szemeknek. A kombájnok a jövő héten indulnak meg. Baranyában, Pécs mellett is a jövő héten kezdődik a betakarítás. A gyenge bokrosodás miatt most drukkolnak az 5 tonnás átlaghozamért. A fuzárium ellen sikerült időben védekezni, így a termést egészségesnek látják.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Borsod megyében pont olyan rosszul végződik a szezon, ahogyan indult. A megkérdezett gazdálkodó ősz óta küzd az újabb és újabb problémákkal. "Kezdődött a rovarokkal és a törpülésvírussal, majd folytatódott az aszállyal, végül a két hét esővel és párás meleggel... Olyan gondjaink voltak, amik ezelőtt sohasem, így teljesen váratlanul értek minket. Féltermés lesz az idei, vagyis 3 tonna hektáronként. A minőségről sem merek nyiatkozni. Meglepne, ha nem lenne fuzáriumos a kalász ilyen hosszantartó, párás meleg után" - összegez az északi határon gazdálkodó.

Hajdú-Biharban is a gyenge bokrosodásra és a kisebb kalászszámra panaszkodnak, a kombájn azonban csak a jövő hét második felében indul  meg. "Az utolsó két hét időjárása meglepett minket. Lehet, hogy babonásnak tart, de most nem merek előre jósolni ..." - óvatoskodnak Újiráz térségében. Egy másik termelő, Földes környékén bőbeszédűbbnek bizonyul.

A megye déli részén vannak a földjeink, az enyhén szikes táblákban éppen ma kezdtük az aratást. A minőséggel ezeken a területeken általában nincs gond, most is 26-28-as a sikértartalom és 5 tonna az átlag. Az osztrák és német fajtabúzák betegség-ellenállósága sajnos rosszabb, mint a magyaroké, ezért az idei párás meleg nem tett jót nekik: helmintospóriumosak, szeptóriások és fuzáriumosak voltak, de még levéltetvesek is.

A gazdák többsége fel sem ismeri ezeket a levélbetegségeket, és nincs felkészülve arra, hogy aszály idején folyékony nitrogénnel táplálja az állományt - véli a megkérdezett termelő, aki az idén háromszor is védekezett a gombás betegségek ellen, túlnyomórészt sikerrel. A jobb földeken 6 tonnás eredményt vár, ez nagyjából 500 hektárt jelent. "54 éves vagyok, de az utóbbi 10 évben olyan hőségek vannak, amit korábban nem tapasztaltam. Egyre nehezebb agrotechnikával lekövetni ezt az időjárást, de muszáj, ha a nagy termőképességű fajták genetikai potenciálját ki akarjuk használni" - vonja le a tanulságot a földesi vállalkozó.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?