2020. november 24. kedd Emma

Hírek - Növény

Közös nyilatkozatot fogadtak el a GMO-mentességért

Közös nyilatkozatot fogadott el tíz közép-európai és nyugat-balkáni ország agrár- és környezetvédelmi vezetője. A nyilatkozat célja, hogy összehangolják a GMO-ra vonatkozó politikájukat, és kijelentik benne, hogy GMO-mentes és hagyományos mezőgazdaságot szeretnének megvalósítani.
 
 

Tíz közép-európai és nyugat-balkáni ország agrár- és környezetvédelmi vezetője fogadott el közös nyilatkozatot, amelyben leírják, hogy GMO-mentes és hagyományos mezőgazdaságot szeretnének megvalósítani, és átvennék azokat a tapasztalatokat a szabályozásban, a védjegyezésben és a termelésben, amelyeket Magyarország, Ausztria és a többi elkötelezetten GMO-mentes ország már az elmúlt időszakban kialakított – derül ki az MTI közleményéből.

"Magyarország már az elejétől fogva kezdeményező volt a GMO-ellenes összefogásban" - fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Elmondta, hogy versenyelőnyt jelent a GMO-mentes termelés, hiszen a fogyasztóknak GMO-mentes élelmiszerre van igényük és Magyarország nem akarja beengedni a kockázatos mezőgazdasági megoldásokat. Magyarország Ausztriával és Németországgal együtt a júniusi agrártanácsülésen előterjeszti az európai szója nyilatkozat elfogadására vonatkozó javaslatát, amelyet a tervek szerint a brüsszeli állandó képviseleten júliusban írnak majd alá. Korábban már elindították a Szövetség a GMO-mentes Európáért kezdeményezést, amelyhez tizenegy uniós tagállam és hét unión kívüli ország is csatlakozott.

A fenntarthatóan működő üzemeket, valamint a géntechnikával való előállítástól mentes régiókat védeni kell, nemcsak az egészség és az etikus magatartás, hanem az új piaci esélyek miatt is. A vidéken működő családi vállalkozások nem tudják felvenni a mennyiségi versenyt a nemzetközi vállalatokkal. Ausztriában húsz évvel ezelőtt létrejött GMO-ellenes népszavazási kezdeményezést akkor 1,2 millióan írták alá, azonban az osztrákok még mindig döntően elutasítják a génmanipulált élelmiszerek fogyasztását – olvasható az osztrák környezetvédelmi minisztérium által kiadott közleményben.


Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu