Kukacos cseresznye: mikor jelenik meg a cseresznyelégy, hogyan védekezzünk cseresznyelégy ellen?

Kukacos cseresznye: mikor jelenik meg a cseresznyelégy, hogyan védekezzünk cseresznyelégy ellen?

agrarszektor.hu
Cseresznyelégy elleni védekezés: Mikor kell permetezni cseresznyelégy ellen? Mutatjuk, cseresznyelégy ellen mikor kell permetezni, hogy működik a cseresznyelégy csapda!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mindannyiunk számára ismerős nyári csalódás, amikor a várva várt, édes cseresznyébe harapva valami igazán kellemetlen ízzel találkozunk: ez a kukac és az általa már szétturkált, megbarnult gyümölcshús. A kukacosodásért, az élvezhetetlen gyümölcsért a cseresznyelégy a felelős, ami akár az összes gyümölcsöt beköpheti. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tesz kárt a meggyben és a cseresznyében a cseresznyelégy és hogyan védekezzünk a cseresznyelégy ellen. A cseresznyelégy elleni védelem miből áll? Elég a cseresznyelégy csapda, vagy az csak indikátorként funkcionál? Cseresznyelégy ellen mikor kell permetezni a nagyobb kertekben? Minden fontos kérdést megválaszolunk, ami a cseresznyelégy elleni védekezés témájához köthető!

A cseresznyelégy

A cseresznyelégy egy olyan kártevő rovarfaj, amely képes a cseresznye termésének akár 100%-át, a meggynek pedig 50%-át elpusztítani egy szezon alatt. Két fajtáját különböztetjük meg: az európai cseresznyelégy és az amerikai keleti cseresznyelégy egyaránt pusztítja a termést (a két cseresznyelégy fajta között az a fő különbség, hogy az amerikai cseresznyelégy később rajzik). A cseresznyelégy egészen apró rovar, 3-4 mm-es nagyságú, felismerhető fekete-sárga színeiről, feketecsíkos szárnyairól.

Mikor jelenik meg a cseresznyelégy?

A cseresznyelégy a gyümölcs zsendülésekor támad, ami május végére, június elejére esik, ekkor kezdenek a gyümölcsök sárgulni, színesedni. A cseresznyelégy tojócsövével a gyümölcs bőre alá helyezi a petét, a "foglalt" cseresznyét pedig feromonokkal jelöli meg, hogy a többi cseresznyelégy tudja, ez a hely már elkelt. Ennek ellenére megesik, hogy egyszerre két nyű (köznyelven: kukac) fejlődik a cseresznye édes, maghoz közeli húsában, ám ez nem probléma, ugyanis a 2-3 mm nagyságú nyüvek elférnek egymás mellett.

A cseresznyelégy életciklusa

A cseresznyelégy tavasszal, nyáron rajzik, párzás után a nőstény egyedek a gyümölcsöket "beköpve" károsítják a termést. A petéből kifejlődő nyű befúrja magát a cseresznye vagy meggy húsába, ahol annak érése során kifejlődik. A kukacos cseresznye, amíg a nyű kicsi, nem tér el egészséges társaitól, ám ahogy a nyű egyre táplálkozik (és ürít) odabenn, a hús puhává, barnává válik, végül rothadni kezd. A jóllakott, kifejlett cseresznyelégy kukac ezután egy apró lyukon keresztül kirágja magát a gyümölcsből és lepottyan a földre, ahol 5-15 cm mélységig beássa magát, majd bebábozódik. A cseresznyelégy bábja a talajban áttelel, a következő év áprilisában pedig kirepül, nemsokára rajzani kezd.

A cseresznyelégy elleni védekezés

A cseresznyelégy elleni védelem két típusa a vegyszeres és a vegyszermentes védekezés. Hogy melyiket használjuk a cseresznyelégy ellen, az attól függ, hány fánk van és milyen célra hasznosítjuk a cseresznye vagy a meggy gyümölcsét. Ha cefrének szánjuk, elfér benne a kukac, ám ha azt nyersen fogyasztanánk, vagy befőznénk, a cseresznyelégy annál nagyobb gond. Nézzük, milyen módszerekkel, hogyan védekezhetünk cseresznyelégy ellen!

1. "Sárga papír", avagy cseresznyelégy csapda

Ha csak 1-2 fánk van a kertben, amit azért tartunk, hogy a nyáron egy jóízűt csemegézhessünk belőle, vagy pár üveg befőttet eltegyünk, nem kell a fákat cseresznyelégy ellen permetezni. Használjuk ki a cseresznyelégy csapda adta lehetőségeket: ezek A4-es méretű, egyik oldalán légyragasztóval bevont papírok, csőformára hajtva (a ragasztós felülete kívülre esik). A cseresznyelégy imádja a sárga színt, amelyet gyakran csalétekkel, cseresznyelégy-vonzó illatanyagokkal is kiegészítenek. A korona külső részére helyezzünk ilyen cseresznyelégy csapdákat méterenként, ez összeszedi őket, mielőtt tönkre tehetnék a termést. A cseresznyelégy csapda nem nyújt 100%-os védelmet, ám így a gyümölcs egészséges, bio marad.

2. Cseresznyelégy elleni permetezés

Nagyobb gyümölcsöskertekben a cseresznyelégy csapda felesleges erőlködés; egy célt szolgálhat mindössze, ez pedig a cseresznyelégy rajzásának jelzése. Ha a papírokon megjelentek az első rovarok, tudjuk, hogy itt az ideje a permetezésnek. Használhatunk felszívódó vagy kontakt hatású szereket is. Felszívódó cseresznyelégy elleni permetszer használata esetén ügyeljünk arra, hogy betartsuk a méreganyag hatásának elmúlási idejét, ugyanis, ha az érés előtt túl későn permetezünk, vagy a permetezéshez képest túl korán szüreteljük le a gyümölcsöket, mi magunk is elfogyasztjuk a méreganyagot! A permetezés azonban a legtöbb gyümölcsöt megóvja a cseresznyelégy káros hatásaitól.

Mikor kell permetezni cseresznyelégy ellen?

A cseresznyelégy rajzását az időjárás befolyásolhatja: a cseresznyelégy a kifejezetten meleg időt kedveli, így egy hideg tavasz/nyárelő eltolhatja azt, ugyanúgy, mint a gyümölcsök érését. Érdemes figyelnünk a sárga papírokat a fákon: amint megjelentek rajta az első cseresznyelegyek, ne késlekedjünk permetezni!

3. Megelőző intézkedések

A talaj felásása és a lepotyogott gyümölcsök eltávolítása éppolyan fontos, mint a fán lévő cseresznyék védelme. Ha ősszel felássuk a cseresznye- és meggyfák alatt a talajt, kiforgatjuk a földből a cseresznyelégy nyüvek bábjait, amelyek a levegőn, megváltozott életkörülmények között elpusztulnak. Ugyanez a helyzet a többi pajorral, (talajlakó kártevők), akik a földfelszín alatt rejtőznek, például a cserebogárlárvák. A rothadt gyümölcsöt is érdemes begyűjtenünk, ezzel számos betegség elejét vehetjük és megakadályozhatjuk, hogy az elhullott cseresznyékből a nyüvek a talajba távozhassanak.

Cseresznyelégy: mi a teendő, ha kukacmentes cseresznyét szeretnénk?

A cseresznyelégy elleni védelem történhet cseresznyelégy csapda segítségével vagy radikálisabb, vegyszeres permetezés útján attól függően, hogy csak egy-két fát kell megvédenünk, vagy egy nagyobb kertet. A cseresznyelégy május-június folyamán okoz problémát a kertekben, ugyanis ekkor alakulnak ki / kezdenek el érni a zöld cseresznyék, meggyek. Folyamatosan figyeljük a fákra ragasztott sárga papírokat, amelyek mutatják, mikor kezdenek el rajzani a kártevők. Ekkor, ha nagyobb a kert, érdemes lecsapnunk felszívódó (csak óvatosan!) vagy kontakthatású permetszerekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?