Kezdetét vette a rajzás: kártevőinvázió fenyegeti a magyar gyümölcsösöket

agrarszektor.hu
A hideg és száraz időjárás eddig a károkozókat is kordában tartotta, de a helyzet percről percre változik. Egyre gyakrabban emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet, és a szeszélyesen érkező csapadék kellő páratartalmat is biztosít a fertőzések kialakulásához. A kártevő rovarok egy része már erősen rajzik, és ez a következő hetekben csak fokozódni fog.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Gyümölcsöskert

Az almamoly és az almalevél-aknázómoly, illetve a szilvamoly rajzása most kezdődik, érdemes figyelni a csapákat, és megkezdeni a védekezést ellenük. Már elemükben vannak viszont a sodrómolyok, akik megkezdték a levelek hálós "bepödrését". Országosan jelentősnek tűnik az áprilisi és a májusi cserebogár idei rajzása, és a keleti gyümölcsmoly is nagy számban repül. A csonthéjasok gyümölcsei hamarosan elérik azt a méretet, hogy tojásrakás céljára vonzzó célponttá váljanak a moly számára. Ugyanez a helyzet a cseresznyével is. Legyünk résen, mert a cseresznyelégy is keresi már a peterakásra alkalmas gyümölcskezdeményeket. A levéltetvek invazív megjelenése csak a következő hetekben várható, de készülni kell rá.

Almamoly hernyói

A szőlő az utóbbi egy hétben úgy fejlődik, mintha "húznák", szinte egyik pillantról a másikra levelesedett ki. Károsítók még nemigen bántják, bár helyenként a tarka szőlőmoly, illetve a levélatka kártetételéről érkeztek hírek.

Mint ahogy az agrárszektor.hu is figyelmeztetett rá, a moníliás és tafrinás fertőzés kialakulását már korábban meg kellett előzni. A védekezés elmaradása esetén már jelentkezhetnek az első tünetek. A tafrinás vesszők eltávolításával mérsékelhetjük az őszibarackot érő károkat. A cserersznye és meggy virágzásakor kedvezett az időjárás a moníliafertőzésnek, amit még ellensúlyozhatunk gombaölő szeres permetezéssel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szántó

A száraz időjárásnak köszönhetően eddig nagyon alacsony az észlelt gombakártétel az állományokban, legyen szó lisztharmatról, szeptóriáról, fahéjbarna foltosságról vagy rozsdabetegségekről. A fertőzési nyomás csak melegebb és csapadékosabb időjárás esetén erősödhet. A vetésfehérítő kártétele is a védekezési küszöb alatt marad, a bogarak szintén a melegebb időre várnak. Repcében tovább folyik a rovarkártevők elleni védekezés. A repcefénybogarak nagy számban jelen vannak a táblákban, és a repcebecő-ormányos betelepedése is folyamatos.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?