Ma indultak a SAPS terülatalapú támogatások előlegének kifizetései

agrarszektor.hu
"Fontos és jó hír: ma indítjuk a SAPS területalapú támogatások előlegeinek kifizetését" - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MVH-ban tartott hétfői sajtótájékoztatón.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vidékfejlesztési hivatal október 17-én megkezdte a 2011-es évi területalapú támogatások 50 százalékos előlegének folyósítását.
Fazekas a továbbiakban örömmel számolt be arról, hogy ebben az évben 20 százalékkal nőttek az agrártámogatások, ami azt jelenti, hogy idén mintegy 135 milliárd forintot kap 170 ezer gazdálkodó. Az egységes területalapú támogatásra (SAPS) meghatározott és jóváhagyott keret 2011-es évre vonatkozóan 958 593 000 euró, ami mintegy 280 milliárd forintnak felel meg, ez pedig 50 milliárddal több, mint tavaly.

Az összeg az Unió által jóváhagyott 4,829 millió hektáros SAPS bázisterületet figyelembe véve 56-57ezer forintot jelent hektáronként.
A miniszter kiemelte, Magyarország az európai uniós támogatások középmezőnyében helyezkedik el, a támogatásokat pedig összességében célzottabbá tették, így például csak az aktív gazdák számára elérhetőek mostantól. Az Unióval közös agrárpolitika erősebbé vált, komolyabbak lettek az ellenőrzések, és egyfajta "zöldítést" is bevezettek, ami a környezetvédelem előtérbe helyezést szolgálja. 

Ezt követően Palkovics Péter, az MVH elnöke beszélt a támogatásokról és annak előkészületeiről. Megemlítette, hogy 2010 novemberétől folyamatosan technikai újításokat vezettek be, hogy a gazdák zökkenőmentesen, egzaktabban tudjanak támogatást kérni. Így például 46 százalékkal nőtt a nagyított, pontosított, a támogatáshoz szükséges rajzok száma. Továbbá képzési, oktatási folyamatokat is bevezettek a technikai közreműködőként gazdákat segítő falugazdászoknak és agrárkamarai tanácsadóknak, akik vizsgát tettek, ennek köszönhetően pedig felkészültebben nyújthatták be a kérelmeket.  Ennek egyik eredménye, hogy míg tavaly 3310 technikai kérdés érkezett a hivatalhoz, idén mindössze 2453. 

Az MVH helyi ellenőrzéseit illetve az adategyeztetési folyamatokat is előbbre hozta, hiszen a kifizetések csak a kérelmezők gazdaságának felmérése, elbírálása után lehetségesek.

Az első lépés, hogy a mai napon, azaz október 17-én mintegy 127 milliárd forint (hektáronként maximum 27991 forint) kerül folyósításra a már lezárt ellenőrzéseket követően, 170 ezer gazda számára. 

Ezzel párhuzamosan indul a különleges tejtámogatások előlege is, ami több mint 46 millió euró, azaz 13,5 milliárd forint. Összesen mintegy 2700 kérelmező kap tejtámogatást, előlegként 6,7 milliárd forintot. A keret kilogrammonként 9,7 forint támogatást jelent 2011-ben.

A sajtótájékoztató a SAPS határozatok a helyszínen megjelent gazdáknak történő ünnepélyes átadásával zárult.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13