2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Növény

Ma indultak a SAPS terülatalapú támogatások előlegének kifizetései

„Fontos és jó hír: ma indítjuk a SAPS területalapú támogatások előlegeinek kifizetését" – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MVH-ban tartott hétfői sajtótájékoztatón.
 
 

A vidékfejlesztési hivatal október 17-én megkezdte a 2011-es évi területalapú támogatások 50 százalékos előlegének folyósítását.
Fazekas a továbbiakban örömmel számolt be arról, hogy ebben az évben 20 százalékkal nőttek az agrártámogatások, ami azt jelenti, hogy idén mintegy 135 milliárd forintot kap 170 ezer gazdálkodó. Az egységes területalapú támogatásra (SAPS) meghatározott és jóváhagyott keret 2011-es évre vonatkozóan 958 593 000 euró, ami mintegy 280 milliárd forintnak felel meg, ez pedig 50 milliárddal több, mint tavaly.

Az összeg az Unió által jóváhagyott 4,829 millió hektáros SAPS bázisterületet figyelembe véve 56-57ezer forintot jelent hektáronként.
A miniszter kiemelte, Magyarország az európai uniós támogatások középmezőnyében helyezkedik el, a támogatásokat pedig összességében célzottabbá tették, így például csak az aktív gazdák számára elérhetőek mostantól. Az Unióval közös agrárpolitika erősebbé vált, komolyabbak lettek az ellenőrzések, és egyfajta „zöldítést” is bevezettek, ami a környezetvédelem előtérbe helyezést szolgálja. 

Ezt követően Palkovics Péter, az MVH elnöke beszélt a támogatásokról és annak előkészületeiről. Megemlítette, hogy 2010 novemberétől folyamatosan technikai újításokat vezettek be, hogy a gazdák zökkenőmentesen, egzaktabban tudjanak támogatást kérni. Így például 46 százalékkal nőtt a nagyított, pontosított, a támogatáshoz szükséges rajzok száma. Továbbá képzési, oktatási folyamatokat is bevezettek a technikai közreműködőként gazdákat segítő falugazdászoknak és agrárkamarai tanácsadóknak, akik vizsgát tettek, ennek köszönhetően pedig felkészültebben nyújthatták be a kérelmeket.  Ennek egyik eredménye, hogy míg tavaly 3310 technikai kérdés érkezett a hivatalhoz, idén mindössze 2453. 

Az MVH helyi ellenőrzéseit illetve az adategyeztetési folyamatokat is előbbre hozta, hiszen a kifizetések csak a kérelmezők gazdaságának felmérése, elbírálása után lehetségesek.

Az első lépés, hogy a mai napon, azaz október 17-én mintegy 127 milliárd forint (hektáronként maximum 27991 forint) kerül folyósításra a már lezárt ellenőrzéseket követően, 170 ezer gazda számára. 

Ezzel párhuzamosan indul a különleges tejtámogatások előlege is, ami több mint 46 millió euró, azaz 13,5 milliárd forint. Összesen mintegy 2700 kérelmező kap tejtámogatást, előlegként 6,7 milliárd forintot. A keret kilogrammonként 9,7 forint támogatást jelent 2011-ben.

A sajtótájékoztató a SAPS határozatok a helyszínen megjelent gazdáknak történő ünnepélyes átadásával zárult.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!