2021. június 24. csütörtök Iván

Hírek - Növény

Még mindig nem tudták betakarítani a kukoricát az USA-ban

2019 tavaszán történelmi csúszásba kerültek a kukoricavetéssel az amerikai farmerek, aminek meglett a böjtje: sokan mind a mai napig nem tudták learatni a termést. Érdekesség, hogy az eddigi adatok alapján a kései vetés ellenére USA-szerte mégiscsak elérte a 10 éves átlagot a kukorica átlaghozama. A maradék termény azonban még mindig a földeken áll, 25-29 százalékos a víztartalma.
 
 

November óta nedvesre fordult az időjárás Amerikában is, így azok, akik abban bíztak, hogy a 30 százalék feletti víztartalmú kukoricát később kedvezőbb feltételek között arathatják le, még mindig csak várakoznak a jobb időre. A víztartalom a jelentések szerint még mindig 25-29 százalék között mozog a szemekben az optimális 15-20 százalék helyett - írja a farms.com.

A lap által megkérdezett szakértő szerint a tél - attó függően, hogy mekkora a hónyomás kockázata az adott régióban - 3-20, de akár 50 százalékos termésveszteséget is okozhat. Nemcsak a víztartalom nem csökken így a szemekben, de a hó súlya alatt elfeküdhetnek, megtörhetnek a kukoricanövények. Az állóképességüket számos tényező befolyásolja, jobb esélye van a hosszabb tenyészidejű, kisebb tőszámmal vetett és gondos növényvédelemben részesült állományoknak.

A január-februárra időzített betakarítás hátránya az is, hogy kiszámíthatatlan a talajállapot alakulása, a nehéz gépek kárt tehetnek a talajszerkezetben és önmagukban is, ha elakadnak a sárban. Emiatt sokan márciusig fognak várni, ekkor azonban a többi mezőgazdasági munkával kerülhetnek torlódásba a farmerek.

Az eddig betakarított táblákon a kukorica hozama 10,6 tonna/hektár, ami a megkésett vetésidő ellenére megfelel a 10 éves átlagnak. Az ötéves átlag pedig 11,6 t/ha. Az USA tartja az egy hektrárra eső kukoricatermesztés világrekordját is.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu