Még mindig nem tudták betakarítani a kukoricát az USA-ban

Még mindig nem tudták betakarítani a kukoricát az USA-ban

agrarszektor.hu
2019 tavaszán történelmi csúszásba kerültek a kukoricavetéssel az amerikai farmerek, aminek meglett a böjtje: sokan mind a mai napig nem tudták learatni a termést. Érdekesség, hogy az eddigi adatok alapján a kései vetés ellenére USA-szerte mégiscsak elérte a 10 éves átlagot a kukorica átlaghozama. A maradék termény azonban még mindig a földeken áll, 25-29 százalékos a víztartalma.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

November óta nedvesre fordult az időjárás Amerikában is, így azok, akik abban bíztak, hogy a 30 százalék feletti víztartalmú kukoricát később kedvezőbb feltételek között arathatják le, még mindig csak várakoznak a jobb időre. A víztartalom a jelentések szerint még mindig 25-29 százalék között mozog a szemekben az optimális 15-20 százalék helyett - írja a farms.com.

A lap által megkérdezett szakértő szerint a tél - attó függően, hogy mekkora a hónyomás kockázata az adott régióban - 3-20, de akár 50 százalékos termésveszteséget is okozhat. Nemcsak a víztartalom nem csökken így a szemekben, de a hó súlya alatt elfeküdhetnek, megtörhetnek a kukoricanövények. Az állóképességüket számos tényező befolyásolja, jobb esélye van a hosszabb tenyészidejű, kisebb tőszámmal vetett és gondos növényvédelemben részesült állományoknak.

EZ IS ÉRDEKELHET
A január-februárra időzített betakarítás hátránya az is, hogy kiszámíthatatlan a talajállapot alakulása, a nehéz gépek kárt tehetnek a talajszerkezetben és önmagukban is, ha elakadnak a sárban. Emiatt sokan márciusig fognak várni, ekkor azonban a többi mezőgazdasági munkával kerülhetnek torlódásba a farmerek.

Az eddig betakarított táblákon a kukorica hozama 10,6 tonna/hektár, ami a megkésett vetésidő ellenére megfelel a 10 éves átlagnak. Az ötéves átlag pedig 11,6 t/ha. Az USA tartja az egy hektrárra eső kukoricatermesztés világrekordját is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?