2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Növény

Megdöbbentő felfedezés: így lehet növényvédő szerek nélkül is nagy a terméshozam

Brit tudósok megtalálták a legegyszerűbb módját annak, hogy a különféle növények életfolyamatait irányítsák. Ehhez pedig nem kell más, mint színes fény, ami a terméshozamokon is javítani lehet.
 
 

Az University of East Anglia (UEA) kutatói rájöttek, hogyan lehet színes fénnyel irányítani a növények biológiai folyamatait. A módszer alapját az adja, hogy a különböző fények hatására ki- és bekapcsolható az egyes gének működése. A tudósok szerint ez a felfedezés előrelépést jelenthet a növények termesztése során, amely a terméshozamokra is befolyással lehet, olvasható a FarmingUK oldalán.

Dr. Ben Miller, a biológiai tudományok szakértője elmondta, hogy a csapatuk a növények optogenetikai tulajdonságait vizsgálja, ezen belül is azt, hogyan lehet a különféle fényekkel a lehető legpontosabban irányítani a növények biológiai folyamatait. A kutató elmondta, hogy az optogenetikai módszerek eddig nem voltak alkalmazhatóak a növényeknél, mivel azok növekedésük közben természetesen reagálnak a folyvást változó fényviszonyokra. Emiatt minden olyan genetikai „kapcsoló”, aminek a fényhez van köze, folyamatosan aktív. De most a tudósok kifejlesztettek egy különleges rendszert, amivel át tudták hidalni ezt a problémát, és amelyet használva csak a különféle színű fények segítségével irányítani tudják a növényekben végbemenő sejtfolyamatokat.

Képesek vagyunk arra, hogy vörös fénnyel egy adott pillanatban befolyásoljuk a gének expresszióját, míg a fehér fénnyel bármikor kikapcsolhatjuk ezt. És ezt az eljárást akárhányszor megismételhetjük

– mondta Ben Miller.

A kutató beszélt arról is, hogy ezzel az új rendszerrel befolyásolhatják a növények fizikai válaszreakcióit is, például az immunrendszerük válaszait, és talán még a fejlődésüket, növekedésüket, kémiai kommunikációjukat és a stresszhelyzetekre adott reakcióikat is. Az új eszközt a PULSE (Plant Usable Light-Switch Element) névre keresztelték, és mind nappali, mind az éjszakai ciklusokban növekvő növényeknél alkalmazható. Ben Miller szerint a felfedezés azzal is jár, hogy a jövőben a tudósok pusztán csak különböző fényekkel képesek lehetnek azt is befolyásolni, hogyan nőjenek, valamint hogyan reagáljanak és alkalmazkodjanak a környezetükhöz.

Azt például már tudjuk, hogy a növények immunreakciói a mi fényalapú rendszerünkkel ki- és bekapcsolhatóak. Ha szántóföldi növényeknél használhatnánk ezt a rendszert, képesek lehetnénk javítani a növények ellenállóképességét a betegségekkel szemben, amivel viszont a hozamokon javíthatnánk

– mondta Ben Miller.

A tudós szerint a biológiai folyamatok fényekkel történő manipulálása sokkal kevésbé invazív és jóval visszafordíthatóbb, mint a különféle növényvédő szerek használata. Emiatt Dr. Ben Miller meg van róla győződve, hogy a PULSE rendszer igen érdekes és hasznos szerszámmá válhat a kutatók kezében, amivel megválaszolhatják majd a növények biológiájának alapvető kérdéseit is. A cikk alapjául szolgáló tanulmány június 29-én jelent meg a Nature Methods tudományos folyóiratban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu