2022. június 27. hétfő László

Hírek - Növény

Meglepődtek a magyar termelők a kormány döntésén: nem számítottak a tilalomra

Gátat vethet az árak elszállásának a magyar gabonapiacon a kormány által elrendelt exporttilalom. Noha ellátási gondoktól egyelőre nem kell tartani, az intézkedés akkor is biztosítja a hazai szükségletek kielégítését, ha előállna a legnehezebb helyzet. A piaci szereplőket azonban váratlanul érte a döntés, ezért számos részletszabályban még útmutatást várnak az Agrárminisztériumtól.
 
 

A nehéz helyzetben is biztosítja a magyarországi lakossági fogyasztók és az állattenyésztési ágazat ellátását a kormány által a gabonákra bevezetett exporttilalom – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának a portál által megkérdezett vezetője szerint fontos figyelembe venni, hogy az intézkedés nem tiltja be teljeskörűen a magyar gabona külföldre szállítását, csupán megteremti a lehetőségét annak, hogy az agrárminiszter szükség esetén megakadályozza annak kivitelét az országból.

A szakember szerint ezt azért fontos hangsúlyozni, mert az érintett termékek egy részéből, pél­dául búzából, árpából és kukoricából jelentős exporttöbblete van az országnak, a teljes tilalom pedig komoly bevételkiesést okozna az ágazatnak. Ahogy Regős Gábor fogalmazott, az export tehát fennmarad, de ezt vélhe­tően csak olyan mennyiségig engedélyezik, ami az ellátásbiztonságot nem veszélyezteti és nem okoz árrobbanást a piacon.

Az orosz-ukrán háború miatt jelentős áremelkedés kezdődött a világpiacon, ami előrevetíti, hogy a hazai termények iránt is erősebb kereslet lesz a következő hetekben. Oroszország és Ukrajna jelentős gabonaexportőr ország, éves szinten – a két állam összesen – mintegy százmillió tonnát exportál, aminek durván a felét a búza teszi ki. Nem csoda tehát, ha a fegyveres konfliktus kirobbanása miatt jelentős félelem alakult ki a piacon, sokan attól tartanak ugyanis, hogy a háború folyományaként leáll a két ország gabonakivitele, amint arról az Agrárszektor is beszámolt korábban.

 

A kormány célja, hogy megakadályozza a túlzott kiáramlást, azaz hogy az ukrán háború miatt kieső kínálat pótlására ne vigyenek ki Magyarországról túl sok terméket, ne következzen be itt hiány, akár az állattartóknak, akár például a malmoknak. A termeléskiesés egyelőre még csak feltételezés, nem látni, hogy a konfliktus mennyire húzódik el, illetve mekkora károkat okoz az ukrán mezőgazdasági termelésben

– mutatott rá Regős Gábor.

A szakértő úgy véli, az intézkedésnek rövid távon nem lesz különösebb hatása az árakra, olcsóbb biztosan nem lesz a gabona, az árak elszállását azonban meg tudja akadályozni az állam beavatkozása. A háborús helyzet itthon főként azon terményeknél okozhat drágulást, amelyekből amúgy is behozatalra kényszerül az ország, mint például a szója vagy a rizs.

A hazai gabonakereskedőket váratlanul érte a kormány exporttilalommal kapcsolatos döntése. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetségének főtitkára szerint a piaci szereplők nem voltak felkészülve egy azonnali hatású intézkedésre. A Magyar Közlönyben hétvégén megjelent rendelet egyelőre számos kérdést vetett fel a gyakorlatban, a kereskedők pedig elbizonytalanodtak. A tagság jelentős része az államnak fogja felajánlani azokat a tételeket, amelyeket már előkészítettek a szállításra. A kérdés csak az, hogy a jogszabály által megfogalmazott harminc napig mit kezdenek ezekkel a tételekkel – emelte ki a szövetség főtitkára. A szakember úgy látja, hogy a hazai ellátást egyelőre nem veszélyezteti semmi, az orosz–ukrán konfliktus ugyanakkor valóban járhat keresletnövekedéssel a külföldi piacokon.

Magyarország minden évben több gabonát termel, mint amennyit felhasznál, a hazai piac ellátása még a legrosszabb évben is biztosítható. Hazánkban jelenleg is van exportárualap, azt azonban pontosan fel kellene mérni, hogy mekkora mennyiség van a magtárakban

– hangsúlyozta Pótsa Zsófia.

A Gabonaszövetség főtitkára elismerte, jogos felvetés az állam részéről, hogy gondoskodni szeretne a tartalékokról, ebben a kereskedők és a feldolgozók is partnerek. Egyeztetésre azonban szükség lenne a kormányzat és a piaci szereplők között. Ez vélhetően már ezen a héten megtörténik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben