Megüthetik a bokájukat a magyar bodzafelvásárlók: bármikor lecsaphat a hatóság

Megüthetik a bokájukat a magyar bodzafelvásárlók: bármikor lecsaphat a hatóság

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein. A helyszíni ellenőrzések során mindenekelőtt a működéshez, valamint a termékek nyomonkövetéséhez szükséges dokumentációt vizsgálták a szakemberek. A tapasztalatok alapján a Nébih a kötelező jogszabályi előírások - így különösen az alábbiak - szigorú betartására hívja fel az érintettek figyelmét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt hetekben zajlott közös hatósági ellenőrzések során a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozóknál a működéshez szükséges papírokat, valamint magukat a telephelyeket is vizsgálták a szakemberek -írja a Nébih. Az akció során, a nyomonkövethetőség érdekében, a felvásárolt termékek jelölésének, valamint a hozzájuk tartozó számlák, szállítólevelek, felvásárlási jegyek és egyéb dokumentáció ellenőrzésére is sor került. Az ellenőrök emellett kiemelt figyelmet fordítottak a permetezési napló meglétére, annak tartalmi megfelelőségére (pl. az adott kultúrában engedélyezett-e a felhasznált növényvédő szer, dózis stb.) is.

Kiemelten fontos, hogy a termelőknek, felvásárlással, feldolgozással foglalkozó vállalkozásoknak a tevékenység minden szakaszában biztosítaniuk kell az élelmiszerek, az élelmiszerbe bekerülő vagy vélhetően bekerülő egyéb anyagok útjának nyomonkövethetőségét. Ezen túlmenően a forgalomba hozott élelmiszereket el kell látni olyan címkékkel vagy azonosító eszközökkel, amelyek az előírt dokumentáción és információkon keresztül lehetővé teszik a termékek nyomonkövetését. Az értékesítési célra szánt növény, növényi termék előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédőszeres kezelésekről pedig folyamatosan nyilvántartást kell vezetni!

A Nébih felhívja a bodzafeldolgozók és -felvásárlók figyelmét, hogy a fentiek betartására irányuló hatósági ellenőrzések a jövőben is folytatódnak. Amennyiben a szakemberek a helyszíni ellenőrzések során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, vagy más hatóságok hatáskörébe tartozó jogszabálysértés tényét vagy annak gyanúját észlelik, a társhatóságot hivatalból tájékoztatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?