Míg több helyen esőért imádkoznak a gazdák, az ország egyik részén kipusztult a vetés

Míg több helyen esőért imádkoznak a gazdák, az ország egyik részén kipusztult a vetés

agrarszektor.hu
A mögöttünk álló egy hétben is folytatódott a száraz idő az ország nagy részén, múlt pénteken csak a keleti, északkeleti országrészben esett kevés eső. A száraz időjárás kedvező a még mindig belvízzel borított területeken, ugyanakkor az ország délnyugati kétharmadán már közel három hete nem esett, kimondottan száraz a talajok felszín közeli rétege, és a száraz talajfelszínek fölött hajnalonként is erősebben lehűl a levegő. A következő napokban a déli országrészben várható jelentős csapadék.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Múlt pénteken egy hidegfront vetett véget a megelőző időszak az átlagosnál több fokkal melegebb időjárásának - írja a met.hu. A front számottevő csapadékot csak az északkeleti országrészbe hozott, ott 2-6 mm esett részben hó formájában, máshol csak csapadéknyom és 2 mm közötti mennyiséget mérhettek. A Dunántúlon és az Alföld déli részén az elmúlt 30 nap csapadéka 10-30 mm-rel elmarad az ilyenkor szokásos mennyiségtől. A száraz időben a talajok felszín közeli rétege az említett területeken nagyon kiszáradt, a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma a növények számára hozzáférhető vízmennyiség százalékában már a kritikus 40%-os érték alá csökkent. Ugyanakkor a Tiszántúlon, főként annak északi részén még mindig jelen van a belvíz, bár az elmúlt egy hétben tovább csökkent a kiterjedése. Az alsóbb talajrétegek továbbra is őrzik a tél során megszerzett nedvességtartalmukat, és az ország nagy részén telített állapotban vannak. Az említett hidegfront mögött több fokkal visszaesett a hőmérséklet. A hideg levegő vasárnap hajnalban került nyugalomba, ekkor -4 és -8 fok közé hűlt le a levegő, de a fagyzugos tájakon és a száraz homokfelszínek fölött -10, -11 fokok is előfordultak. Hasonlóan hideg volt csütörtök hajnalban is. A maximum hőmérsékletek is jellemzően 10 fok alá csökkentek, csak hétfőn melegedett délen kevéssel 10 fok fölé a levegő.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól teleltek, a csapadékos október miatt későn vetett búza állományok fejletlenebbek. A még mindig meglévő belvizes foltokban az őszi vetés már sokfelé kipusztult. A február végi igen meleg idő a déli országrészben a mandula és a kajszi rügyeit már beindította, ezeken a területeken már a múlt héten is előfordult fagykár, amit csak fokozott az elmúlt hajnalok fagyos időjárása. Az északi országrészben is duzzadtak már a kajszi rügyei, de ilyen állapotukban még nem tud bennük kárt tenni a hideg. Ezeken a tájakon az elsőként meginduló som van virágzás előtti állapotban. Az elmúlt hét hűvösebb időjárása kissé visszafogta a vegetáció idő előtti fejlődését, ami a tavaszi fagykárok valószínűségét csökkenti.

A folytatásban a hét második felében kissé melegebbre, de változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk, majd hétfőtől ismét lehűlés kezdődik. Csütörtöktől vasárnapig több időjárási front is áthalad fölöttünk, ezért a napos időszakok mellett gyakrabban lesz erősen felhős az ég, péntek hajnaltól észak felől egyre többfelé ered el az eső, északkeleten eleinte havas eső, hó is eshet. Délen, délnyugaton szombat reggelig 10-20 mm csapadék várható, máshol már péntek délelőtt eláll az eső, és 2-5 mm valószínű. Vasárnap ismét sokfelé várható eső, zápor, elsősorban a nyugati és déli országrészben valamint a Tiszántúlon lehet 5 mm fölötti mennyiségre számítani. Az erős éjszakai lehűlés nem lesz jellemző ezekben a napokban, csak kevés helyen hűl fagypont alá a levegő, napközben pedig 10-15 fok között alakulnak a maximumok, csak tartósan esős tájakon lesz ennél hűvösebb. Hétfőtől észak felől egyre hidegebb, változó nedvességtartalmú levegő áramlik fölénk. A napos időszakok mellett napközben erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan záporok is kialakulhatnak. Visszatérnek az éjszakai fagyok, hétfőtől éjszakánként egyre többfelé hűl -3 - -5 fokig a levegő, és a legtöbb helyen napközben is 10 fok alatt alakul a hőmérséklet. Az előttünk álló egy hétben gyakran lesz szeles az idő, pénteken és hétfőn nagy területen megerősödik, a többi napon megélénkül a szél

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?