Mindenki bukott a búzán és a kukoricán, aki nem lépte túl az átlagot

agrarszektor.hu
Hosszú távon is egymillió hektár feletti lehet a búza és a kukorica hazai vetésterülete a szakértői prognózisok szerint, bár a piaci árviszonyok ma nem kedveznek a két növény termelésének. Az idén búzából és a kukoricából sem volt elég az átlagtermés ahhoz, hogy a gazdálkodók nyereséget érjenek el. Az árak mellett a legnagyobb problémát az aszály és az öntözött területek hiánya okozta. A termelők nagy része a búza és a kukorica helyett a jobban jövedelmező olajos növényekre tér át.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szélsőséges volt az idei év a hazai növénytermesztésben, és jövőben is hasonló helyzetre kell számítani - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a 2017-es siófoki Agrárszektor Konferencián.

A növénytermesztésben többek között az öntözés érdemi fejlesztésére lenne szükség az időjárási anomáliák miatt, mivel ma Magyarországon kevés az öntözött terület.

Vancsura József szerint a két legmeghatározóbb szántóföldi növény, a búza és a takarmánykukorica vetésterülete egymillió hektár feletti lehet hosszú távon is, bár most a feltételek nem igazán kedveznek e növények termelésének. Búzából mintegy 4,9 millió tonna volt az idei össztermés, ami összességében megegyezik a gazdák előzetes becslésével. A vetésterület viszont 2016-ban és az idén is egymillió hektár alatti volt. Ez azzal áll összefüggésben, hogy azok a termelők, akik átlagos mennyiséget takarítottak be, valószínűleg veszteséget szenvedtek az alacsonyabb árak miatt. Ahhoz, hogy a magyar búza újra versenyképes legyen, a legtöbb termelőnek hektáronként legalább 9-10 tonnás mennyiséget kellene elérnie - húzta alá Vancsura József.

Vancsura József

Kukoricát több mint egymillió hektáron termesztettek idén, bár olyan aggodalmak is elhangzottak, hogy a vetésterület egymillió hektár alá is csökkenhet. Az elnök szerint a kukoricánál is elmondható, hogy a fajtanemesítés olyan mértékű fejlődésnek indult az elmúlt öt évben, hogy ma már óriási mennyiségben jelennek meg a külföldi hibridek. A magyar kukorica ugyanakkor keresett külföldön, különösen a feldolgozóipar használja fel nagyobb mennyiségben.

Az őszi növények többségénél elmondható, hogy a betakarítások jól sikerültek, és a termésmennyiségek is megfelelőek voltak. A jövő évvel kapcsolatban elmondható, hogy káposztarepcéből közel 300 ezer hektár, őszi árpából 230 ezer hektár, őszi búzából pedig mintegy 970 ezer hektáros vetésterülettel kell majd számolni.

Az olajos növények - elsősorban a napraforgó - pozitívan zárták az idei évet. Repcét mintegy 300 ezer hektáron termesztenek, és a művelés legfontosabb elemévé a fajtaválasztás vált. Az olajos növények termesztése hosszú távon is jövedelmező lehet, így például a búzából származó profitkiesést e növényekkel kompenzálhatják a termelők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?