Nagy a kereslet ezekre a szakemberekre az agráriumban: mégis alig találni munkaerőt

Nagy a kereslet ezekre a szakemberekre az agráriumban: mégis alig találni munkaerőt

Bõle István
A Gyermelyi Zrt. növénytermesztési ágazatában 2013 nyara óta gyűjtik az úgynevezett cellaadatokat, és készítenek hozamtérképeket a termőterületükről. Ezek eredménye ma már nagyon fontos tényező a termelés gazdaságosságának alakításában - tudta meg az Agrárszektor Keresztes Zsolttól, a cég növénytermesztési igazgatójától. A szakember többek között arról is beszélt, a precíziós eszközök használatához a növénytermesztéshez és az informatikához egyaránt értő, felsőfokú végzettségű munkavállalóra van szükség, ilyenből viszont nagyon kevés van a hazai munkaerő piacon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az élelmiszertermelő nagygazdaságnak nem a legkedvezőbbek a növénytermesztési adottságai. Földjeik jellemző értéke mindössze 13 és 17 aranykorona között mozog, emellett a tábláik legnagyobb része nagy szintkülönbségű. A termőértékben az egyes táblákon belül is tapasztalhatók nagy eltérések. Hegyek és völgyek között gazdálkodnak. Nagy kihívást jelent a szántó, vető, arató részlegnek az erózió kezelése is. A völgyekben a termőréteg lényegesen jobb, mint a meredek domboldalakban. Ez speciális tervezést, gondolkodást és tápanyag visszapótlást igényel. Ilyen körülmények között a precíziós módszerek alkalmazása szinte megkerülhetetlen követelmény. Ezért is fogtak hozzá idehaza az elsők között a szántóikon az alapadatok gyűjtéséhez.

A talajt nekünk mindenképpen meg kell védeni. Országos rekordtermést mi nem várhatunk a területeinktől. Az értékes területrészeinket pedig igazán meg kell becsülnünk, ami gyengébb adottságú rész, azt el kell fogadnunk ilyennek, de nem szabad elhanyagolnunk

 - mondta az Agrárszektornak Keresztes Zsolt növénytermesztési igazgató. 

Minden területrésznél az optimális inputanyag-mennyiség kijuttatására törekednek. Így kevesebb tápanyagot juttatnak ki a gyengébb adottságú négyzetméterekre. Ezeknek a részeknek vízháztartása is rosszabb. Ez meghatározza, hogy az adott cella mennyi növényt tud eltartani, ez eldönti a tőszámot is. Oda kevesebbet vetnek, és így "kevesebb lesz az éhes száj", amelyet a talajnak el kell tartania. Viszont annyi haszonnövénynek fednie kell a termőterületet, amennyi a gyomosodást megakadályozza.

A hozamtérképek önmagukban még nem lehetnek hasznára a gazdálkodásnak. A gyermelyi növénytermesztési ágazatában például öt kombájn végzi a betakarítást, az öt gépbeállítás, öt gépkezelő. A gépeket rendszeresen kalibrálják, de az emberi tényezőt így is mindig figyelembe kell venni. Az adatokat tehát utólag egybe kell fésülni. Így kaphatják meg egy-egy cella igazi terméseredményeit. Ehhez műholdfelvételeket is felhasználnak. Igazán értékes, a precíziós gazdálkodásban jól felhasználható alapok az évről évre elvégzett elemzésék, karbantartások után keletkezhetnek. Ehhez a munkához a növénytermesztéshez és az informatikához egyaránt értő, felsőfokú végzettségű, szakemberekre van szükség. Ilyen munkavállalóból viszont nagyon kevés van a hazai munkaerő piacon.

Egyre többen vannak, akik meglátták azt a lehetőséget, hogy ezzel a tevékenységgel sok pénzt lehet keresni, és rossz adatokat, rossz módszereket árulnak nem olcsón. Nem szabad ezeknek az úgymond vállalkozóknak bedőlni, mert nem csak nagyon sok pénzt veszíthetünk ezzel, hanem árthatunk a talajoknak is 

 - emelte ki a szakember. 

A szakemberkérdést Gyermelyen házon belül igyekeznek megoldani. A növénytermesztési igazgató az egyik beosztottjával együtt végzi most egy posztgraduális egyetemi szakon a Precíziós szakmérnöki kurzust. A növénytermesztés első számú vezetője szerint azért kell megszereznie ezt a tudást, hogy helyénvaló és jó kérdéseket tudjon feltenni a precíziós szakterületre specializálódott beosztottjának. Az adatok egyre szaporodnak és ezért egyre több kérdést kell feltenni a mindennapokban is.

Be kell látni, hogy a számítástechnika, az informatika, térinformatika lassan fontosabb az eredményes gazdálkodásban, mint a növénytermesztési szakismeretek magas szintű birtoklása. A jövő trendje az emberi tényező minél teljesebb kikapcsolása a folyamatból. Egyre inkább a gépekre bízzuk a szakmai információk alapján elvégzendő munkát. Nincs messze az idő, amikor majd nálunk is megjelennek a vezető nélküli traktorok. Ezeknek a programozásához komoly informatikai tudás is szükséges

 - hangsúlyozta Keresztes Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?